x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul Paul Păcuraru - Doi martori, la DNA

Dosarul Paul Păcuraru - Doi martori, la DNA

de Gabriela Mladin    |    Violeta Fotache    |    12 Feb 2008   •   00:00

Directorii generali ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Complexului Energetic Rovinari, Eugen Davidoiu şi Laurenţiu Ciurel, au fost audiaţi ieri de procurorii DNA în calitate de martori în dosarul în care sunt cercetaţi ministrul Paul Păcuraru şi liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega.


Directorii generali ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) şi Complexului Energetic Rovinari, Eugen Davidoiu şi Laurenţiu Ciurel, au fost audiaţi ieri de procurorii DNA în calitate de martori în dosarul în care sunt cercetaţi ministrul Paul Păcuraru şi liderul PNL Gorj, Dan Ilie Morega.


Procurorii DNA cercetează împrejurările în care fiul ministrului, prin intermediul lui Morega, ar fi putut beneficia de contracte privind perfecţionarea de personal de la SNLO şi complexurile energetice Turceni şi Rovinari. Eugen Davidoiu a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că le-a spus procurorilor că nu a discutat niciodată cu Morega despre favorizarea vreunei firme a ministrului Paul Păcuraru sau a fiului acestuia. Davidoiu a fost întrebat de procurori despre discuţiile telefonice cu ministrul Păcuraru.


El le-a răspuns că a avut o singură discuţie cu acesta. Davidoiu a precizat că ministrul nu s-a prezentat la telefon în calitate oficială şi l-a întrebat doar dacă poate să primească două persoane în audienţă, fără să îi spună despre cine era vorba. Ulterior, după ce le-a invitat pe cele două persoane în cabinetul său, a aflat că unul era fiul ministrului.


AUDIENŢA! "O singură dată am discutat cu dumnealui (ministrul Păcuraru - n.r.). A fost prima şi ultima dată când m-a sunat să-mi spună că la mine în secretariat de două ore stau două persoane şi mă întreba dacă pot să le primesc în audienţă. S-a prezentat la telefon dar nu în calitate oficială. Eu i-am răspuns sigur că da. Nu mi-a menţionat la telefon despre ce persoane era vorba. Ulterior, după ce am terminat întâlnirea în care eram angrenat am ieşit în secretariat unde într-adevăr erau două persoane. Le-am poftit în birou şi am stat la masa de consiliu. Mi-au prezentat câte o carte de vizită, unul era Mihnea Păcuraru. L-am întrebat care este scopul vizitei sale şi mi-a dat acel pliant comercial. Mi-a spus că are o firmă de pregătire profesională. Era un pliant comercial, pliantul l-am înregistrat la secretariat şi l-am dirijat cu rezoluţie către Direcţia comercială, i-am spus că procedurile noastre sunt deja stabilite şi că va intra şi firma dumnealui în baza noastră de date. I-am spus că va fi invitat la eventualele proceduri organizate de SNL Oltenia pe specificul societăţii dumnealui. S-a întâmplat ca lucrul acesta să fie după două luni. A primit acea invitaţie, dar nu s-a prezentat în mod direct. Oricum valoarea cursurilor era foarte mică, undeva la 15-20 de mii de euro şi erau o 173, dacă îmi aduc eu bine aminte, de cursanţi, în caietul de sarcini. Valoarea per cursant era foarte, foarte mică undeva la jumătatea preţului pentru cursurile  de expert anticorupţie. Asta a fost tot”, a adăugat Eugen Davidoiu.


DESPRE PRESIUNI. "Am fost întrebat (de procurorii DNA - n.r.) de faptul dacă Morega a făcut presiuni asupra mea pentru încheierea unor contracte. şi nu, nu este adevărat şi oricum n-aş fi percutat la astfel de comenzi şi niciodată nu o să percutez. Cert este că nu am discutat niciodată cu Morega de favorizarea vreunei firme  sau despre favorizarea unei firme de-a lui Paul Păcuraru sau a fiului său”. Davidoiu a spus că fiul ministrului, Mihnea Păcuraru, a participat cu firma sa - Intratest - la o procedură organizată de SNLO în vara anului trecut, apreciind că procedura a fost în conformitate cu toate regulamentele în vigoare.


PROCEDURA A FOST LEGALÅ.
"Programul de achiziţii a fost făcut de la finalul anului trecut, deci în nici un caz nu a fost o procedură care să fie programată pentru firma domnului Păcuraru, sub nici o formă. Programul era stabilit cu multă vreme înainte. Dumnealui (Mihnea Păcuraru - n.r.) a venit o dată la noi, a lăsat un bilanţ comercial, după care a fost invitat să participe la această procedură. Nu a venit dumnealui, dar firma dumnealui avea un contract de subanterepriză sau subcontractare cu Forenerg, firmă de stat, de formare a energeticienilor. A participat (firma Intratest - n.r.) în subcontractare cu această firmă, această firmă a câştigat procedura. Era vorba de un curs de comunicare şi spirit de echipă. Cu Forenerg-ul mai aveam contracte în baza unor proceduri similare încheiate şi la începutul lui 2007 şi în 2006 şi în 2005, deci aveam formare profesională cu ei. Valoarea a fost una chiar foarte mică, ceva de genul a 680 de lei per cursant. în orice caz, a fost o ofertă corespunzătoare şi a respectat toate cerinţele din Caietul de sarcini. A fost o procedură conformă cu toate regulamentele în vigoare, nu a fost o procedură cu probleme", a declarat Davidoiu. Directorul general al SNLO a mai spus că aceste cursuri au fost verificate şi de control de control al premierului şi de Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice, care au confirmat că procedura a fost una corectă.


×
Subiecte în articol: observator păcuraru