x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul secret

Dosarul secret

de Violeta Fotache    |    08 Sep 2006   •   00:00
Dosarul secret

Despre dosarul "strict se-cret" al lui Hayssam a vor-bit prima data Ilie Botos, fostul procuror general, la Parlament. Surse din serviciile secrete ne-au precizat ca in vizor s-ar afla o seama de personalitati importante si ca, inainte de a disparea din tara, sirianul a lasat niste documente pentru oficialitatile romane.

Despre dosarul "strict secret" al lui Omar Hayssam a vorbit prima data Ilie Botos, fostul procuror general, in fata comisiilor juridice ale Parlamentului. Sirianul marturisea, procurorul de caz ancheta. Unul a disparut, iar celalalt a fost destituit.

Cauza in care Omar Hayssam era audiat tine de domeniul informatiilor clasificate, dupa cum a specificat public fostul procuror general Ilie Botos. Sursele noastre din serviciile secrete ne-au confirmat ca principalul aspect vizat era traficul de armament si ca in operatiunile ilegale, alaturi de Hayssam ar fi implicate personalitati importante.

DISPARUTUL SI DESTITUITUL. Se poate spune ca disparitia lui Omar Hayssam reprezinta o dubla lovitura pentru eforturile de a afla adevarul? Pe de o parte, cel care se destainuia nu o mai poate face, dupa ce a fost "extras" si pus la adapost cu ajutorul agentilor Directiei siriene de Informatii Militare. Pe de alta parte, procurorul de caz a fost destituit din esalonul de conducere al DIICOT si se afla acum in verificarile Consiliului Superior al Magistraturii. Inainte de a disparea din tara, Hayssam a lasat insa niste documente privind aceste operatiuni, care sa ajunga la oficialitatile romane. Sursele noastre nu au putut insa preciza daca acestea au ajuns pe mana procurorilor si nici cat de relevante ar fi ele.

ZAHER. Ieri a fost audiat Zaher Iskandarani ca martor in dosarul de trecere frauduloasa a frontierei, ce are deja doi urmariti penal (armatorul Tartousi si fratele Mucles Omar). "Eu stiu ca Omar Hayssam e bolnav de cancer si se trateaza in Siria, la Damasc. Nu pot sa va dau explicatii cum a ajuns acolo", a declarat Zaher pentru Antena 3 imediat dupa ce s-a intors din Elvetia. Potrivit surselor noastre, el ar fi spus ieri anchetatorilor ca atunci cand s-a intors in tara a fost sunat de niste prieteni din Siria, care i-au spus ca s-au intalnit cu Hayssam, ca l-au vazut acolo.

INTRE TIMP. Presa israeliana a relatat ieri ca Omar Hayssam s-ar fi oferit sa furnizeze Israelului informatii secrete despre Siria, pentru a obtine ajutor in vederea eliberarii sale. Lucru care s-ar fi petrecut prin intermediul avocatului israelian Mordechi Tzibin. Oferta acestuia nu ar fi fost insa transmisa Mossad-ului de catre Ministerul israelian de Externe, caruia avocatul i s-a adresat. Socat de refuz, Tzibin a formulat duminica o plangere la politie impotriva consilierului juridic al ministerului, avocatul Ehud Keinan, pentru neglijenta in serviciu. Potrivit avocatului Mordechi Tzibin, citat de Realitatea TV, sirianul a fost cel care "a taiat chitantele" in afacerea cu armament incheiata in urma cu doi ani intre Rusia si Siria. Mai mult, potrivit lui Tzibin, clientul sau avea legaturi cu Hezbollahul. Tot presa din Israel aminteste despre legaturile lui Hayssam pana la varful ierarhiei politice din Siria, inclusiv cu presedintele Bashar al-Assad, prin relatia de familie cu ministrul sirian al Apararii, Mustafa Tlas. Surse din serviciile secrete romanesti ne-au declarat insa ca nu cred in varianta aparuta in presa israeliana, pe care au catalogat-o cel mult o "provocare" menita sa-i creeze probleme lui Hayssam in raport cu serviciile secrete siriene.

AUDIENTA. Avocatul Tzibin este un colaborator extern al firmei de avocatura care il apara pe Mohammad Munaf in procesul intentat Statelor Unite ale Americii. Surse din serviciile secrete romanesti ne-au precizat ca, in luna aprilie a acestui an, inainte de eliberarea lui Omar din arestul preventiv, Tzibin, invocand calitatea de avocat al familiei Omar, a solicitat la Parchetul Instantei Supreme sa fie primit in audienta. Numai ca dupa ce i s-a comunicat ca procurorul de caz este de acord sa-l primeasca, avocatul nu s-a mai prezentat la Parchet.

TARTOUSI, INCA O INTERDICTIE
Armatorul sirian Mustafa Tartousi (foto), urmarit penal pentru ca l-ar fi ajutat pe Omar Hayssam sa fuga din tara cu nava Imam-T, s-a prezentat ieri la Curtea de Apel Bucuresti pentru procesul in care trebuia sa se judece prelungirea interdictiei sale de a parasi tara. Potrivit noului Cod de procedura penala, prelungirea acestei masuri preventive nu mai este de competenta instantei, ci a procurorului care a dispus-o. Aparatorul lui Tartousi a invocat acest aspect in fata judecatorilor, iar acestia dupa deliberari au hotarat intr-un final sa trimita dosarul inapoi la Parchet. Nu oricum, ci chiar in ziua in care masura preventiva dispusa pe numele sirianului urma sa expire.

DECLARATIE. "Am avut cu Hayssam Omar numai relatii de munca, afaceri de transport, si l-am vazut doar de doua sau de trei ori. Nu ne-am mai intalnit oricum de trei sau patru ani", a spus Tartousi la iesirea din sala de judecata. Daca nu i-ar mai fi prelungita interdictia de a parasi tara, Tartousi a spus ca ar ramane in Romania: "Aici e casa mea. Plec doar ca sa fac afaceri. Sunt nevinovat, si ca dovada, atunci cand am aflat ca a plecat Hayssam Omar din tara, eram plecat, dar m-am intors". Potrivit surselor noastre, Parchetul a prelungit aseara cu inca 30 de zile interdictia dispusa impotriva lui. (M. Pasa)

×
Subiecte în articol: observator hayssam omar omar hayssam