Tribunalul Bucureşti a decis, luni, ca dosarul UCM Reşita, în care au fost trimişi în judecată Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, Coriolan Adrian Preda şi Eugen Bogatu, să fie soluţionat la Judecătoria Sectorului 1. Verdictul a fost dat după ce procurorul DNA prezent la şedinţă a cerut instanţei să constate că Tribunalul nu mai este competent să soluţioneze acest dosar, având în vedere faptul că anchetatorii au renunţat la acuzaţia de evaziune fiscală (ce atrăgea competenţa Tribunalului), restul acuzaţiilor fiind de competenţa judecătoriei de sector. Tribunalul Bucureşti a admis excepţia invocată de procurorul DNA şi a dispus ca dosarul să fie declinat la Judecătoria Sectorului 1.
Potrivit Mediafax, unii dintre avocaţii din dosar au arătat că, în opinia lor, nu este normal ca un dosar pentru care, pe timpul urmăririi penale, clienţii lor au fost arestaţi şi în care s-a dispus prelungirea măsurii de arestare de către completele de la instanţa supremă să ajungă în final să fie judecat la o judecătorie de sector. În acest dosar senatorul PDL Mircea Banias – a cărui calitate a atras competenţa instanţei supreme - a fost scoaterea de sub urmărire penală pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.
În urma verdictului Tribunalului, care a admis excepţia invocată de procure, inculpaţii Said Baaklini, Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al UCM Reşiţa, Coriolan Adrian Preda, director executiv al societăţii şI şi Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa vor fi judecaţI la Judecătoria Sectorului 1. Această instanţă urmează să stabilească un termen pentru începerea procesului.
Reamintim că Said Baaklini este acuzat că a cerut restituiri ilegale de TVA de 60 de milioane euro, după ce UCM Reşiţa i-a vândut patru motoare nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani, la un preţ de 50 de ori mai mare. Pentru stabilirea TVA care ar fi condus la obţinerea, fără drept, a unor sume de bani reprezentând restituiri din bugetul de stat, Said Baaklini a fost ajutat de Adrian Chebuţiu şi Coriolan Adrian Preda, susţin anchetatorii. Pentru ca restituirea de TVA aferentă tranzacţiei fictive să nu fie verificată şi descoperită de către autorităţile de stat în domeniu, Said Baaklini a făcut demersuri pentru a exporta cele patru motoare către o societate comercială din Republica Guineea, încercând să îndepărteze aceste mărfuri de pe teritoriul României.