x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Două convoaie cu tehnică miliară din Franța au ajuns în România

Două convoaie cu tehnică miliară din Franța au ajuns în România

24 Oct 2022   •   09:18
Două convoaie cu tehnică miliară din Franța au ajuns în România

Două convoaie cu tehnică miliară franceză au intrat, duminică seara, în România, pe la vama Nădlac din judeţul Arad.

Unul dintre acestea este compus din blindate ușoare de infanterie și cel de-al doilea din blindate grele de infanterie, care completează mijloacele tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu.

Acestea fost primite de colonelul francez Alexandre de Feligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, și de colonelul Tiberiu Cojocaru, din Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est. Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit începând cu luna mai 2002, prin transformarea elementelor multinaţionale aliate din cadrul Forţei de Răspuns a NATO.

Operaţiunea "Balaur" de dislocare a tehnicii din baza Mourmelon-le-Grande din Franţa către Cincu s-a deplasat pe o distanță de circa 2.000 km, începând cu 18 octombrie 2022. 

Batalionul francez dislocat în România este considerat vârful de lance (Spearhead) al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF).Fsc parte și efective din Belgia şi Ţările de Jos.

"Convoaiele cu tehnică militară franceză au intrat în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din județul Arad, în seara de 23 octombrie, puțin înainte de miezul nopții.

Primul convoi a fost compus din blindate ușoare de infanterie, iar al doilea din blindate grele de infanterie și au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Féligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, alături de colonelul Tiberiu Cojocaru, din cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. Acestea sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu.

Operația logistică de dislocare a tehnicii din baza Mourmelon-le-Grande din Franța către Cincu, România, pe roți, pe o distanță de mai mult de 2000 de kilometri, a debutat din 18 octombrie și poartă numele Operația "Balaur", inspirat după personajul mitologic din legendele românești.

Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră", aratș MApN pe Facebook.

La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos", transmite  MApN pe Facebook.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: mapn nato convoaie tehnica militara franta