Uniunea Europeană a finanţat în ultimii ani mai multe programe pentru a reduce violenţa domestică, dar la noi nu există informaţii legate de efectul punerii lor în aplicare.
Potrivit specialiștilor, nu a fost făcută o evaluare cantitativă sau calitativă sau o analiză de impact al acestor fonduri. Nu se ştie, aşadar, dacă violenţa domestică s-a redus, în condiţiile în care datele unui studiu realizat în iulie 2013, la nivel naţional, arată că peste 40% dintre români au auzit de cazuri de violenţă în familie printre cunoscuţii lor. Dintre aceştia, 70% au declarat că victima violenţei fusese soţia şi doar 4,4% au declarat că soţul fusese supus violenţei domestice. Mai mult, 30% dintre cei care au răspuns la acest sondaj consideră că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor”.
De asemenea, un raport de ţară al fundaţiei WAWE arăta că, în 2010, o femeie din România era bătută o dată la 30 de secunde, 61% dintre români considerând că violența în familie e o treabă privată.
Tot mai multe reclamații
Potrivit altor date oficiale, de la Inspectoratul General al Poli¬ţiei Române, în anul 2011 a crescut cu 10% numărul sesizărilor privind infracţiunile de violenţă în familie, faţă de 2010. Cu toate acestea, din totalul infracţiunilor sesizate, doar în 22,6% din cazuri s-a dispus începerea urmăririi penale. Un raport din 2010 arată că în ţara noastră există de șase ori mai puţine locuri în adăposturi decât ar fi necesar conform standardului european de 1 loc la 10.000 de locuitori.
35 milioane de euro sunt sumele alocate de UE pentru programe de prevenție a violenței în cuplu. Din păcate, rezultatele nu pot fi măsurate.