x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doua parchete, doua solutii contrare

Doua parchete, doua solutii contrare

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    22 Noi 2005   •   00:00
Doua parchete, doua solutii contrare

Cazul "Stenogramelor PSD" a ramas fara invinuiti. Conducerea Departamentului Anticoruptie a hotarat ca punerea sub invinuire a senatorului Rodica Stanoiu si a prim-viceguvernatorului Bancii Nationale, Florin Georgescu, nu se justifica si a incalcat regulile de procedura penala.

Cazul "Stenogramele PSD" a ramas fara invinuiti. Conducerea DNA a infirmat invinuirile pe care Parchetul General le adusese Rodicai Stanoiu si prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu. Motivele: acuzatiile nu se justifica si s-au incalcat regulile de procedura penala.

Dosarul stenogramelor s-a intors la faza actelor premergatoare. Invinuirile spectaculoase decise de Parchetul General impotriva Rodicai Stanoiu si a lui Florin Georgescu au fost "infirmate" acum patru zile de conducerea Departamentului National Anticoruptie (DNA). Avocatii celor doi pesedisti facusera saptamana trecuta plangere impotriva rezolutiei de incepere a urmaririi penale. Procurorii anticoruptie au gasit-o intemeiata si au aprobat-o, iar invinuirile de coruptie aduse celor doi demnitari s-au spart ca un balon de sapun.

EXPLICATII. "Rodica Stanoiu nu a fost audiata inainte sau dupa inceperea urmaririi penale. Masura nici nu i-a fost adusa la cunostinta. Mai mult, invinuirile nu se sustin nici macar prin indicii. Erau absurde acuzatiile potrivit carora doamna Stanoiu putea primi foloase materiale folosindu-se de influenta sa politica in legatura cu dosarul «Flota»", ne-a spus ieri avocatul fostului ministru al Justitiei, Alice Draghici.

Seful anticoruptiei, Daniel Morar a sustinut ieri ca, desi, aparent este vorba de o presiune pentru solutionarea unor probleme, procurorii au nevoie de dovezi pentru probarea unor infractiuni de coruptie. "Asa ca nici dosarul stenogramelor eu nu il trec printre dosarele de mare coruptie cu perspective de finalizare", ne-a spus seful DNA, neexcluzand posibilitatea ca acest caz sa fie solutionat cu neinceperea urmaririi penale. Procurorul general Ilie Botos nu a comentat ieri masura contrara dispusa de colegii de la anticoruptie. "Este o surpriza foarte placuta pentru profesorul de drept din mine. La aproape un an de la acel odios denunt, s-a facut un prim pas care imi arata ca verticalitatea si seriozitatea oamenilor din justitie nu a disparut. Caracterul de dosar politic nu a disparut insa", a declarat Rodica Stanoiu.

SCANDALUL. Cu o saptamana inaintea alegerilor generale, de anul trecut, pretinsele discutii din cadrul sedintelor PSD erau publicate in mass-media. Potrivit acestora, Florin Georgescu ar fi spus in sedinta de partid ca presedintele Curtii de Conturi nu ar mai "asculta" de directivele partidului. De asemenea, Rodica Stanoiu ar fi afirmat ca asteapta "unda verde" pentru ca actualul presedinte al tarii, Traian Basescu sau alte persoane sa fie anchetate. Au urmat plangeri penale din partea ONG-urilor, printre care se afla si APHADO-CH, condus atunci de actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei.

DE LA PSD
Reactia fostului partid de guvernamant n-a intarziat sa apara. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri ca decizia DNA in Cazul "Stenogramele PSD" demonstreaza faptul ca "a fost vorba de un atac politic" si ca actuala putere "inventeaza tot felul de dosare si probleme pentru a-si masca incompetenta". "Este o tema care a capatat conotatii electorale, a fost reincalzita ca o supa sleita dupa ce actuala putere a preluat guvernarea si iata, justitia a demonstrat, se pare, ca aceasta supa reincalzita nu tine de foame unei Romanii aflate intr-o situatie sociala dificila", a spus Geoana. (Lavinia Dimancea)
×
Subiecte în articol: observator