În week-end s-a desfăşurat la Fundata "Nedeia munţilor", o sărbătoare ale cărei începuturi se pierd în istorie, în vremurile migraţiei primilor oieri pe la pasul Branului, înainte de ridicarea avanpostului, ulterior castel Bran, de către cavalerii teutoni, acum peste şapte secole.
La început, sărbătoarea pastorală a fundăţenilor se numea simplu, "Sântilia", şi marca o etapă importantă a transhumanţei, Fundata găsindu-se pe graniţa Branului cu Muscelul şi Dâmboviţa, fiind consemnată în cele mai vechi scrieri ca "târg de două ţări", Ardealul şi Ţara Românească. Platoul "Giuvala" este locul preferat al oierilor din toate strungile şi stânele Carpaţilor, în special zona Bran-Rucăr-Argeş, unde se strâng în fiecare an pentru a-şi aminti de tradiţiile străvechi pe aceste meleaguri.
Întrecerea brânzeturilor a fost ieri prilejul pentru fiecare oier de a-şi arăta măiestria de producător, mulţi dintre ei fiind premiaţi la târguri internaţionale, în special pentru vestita brânză de burduf în coajă de brad. "Vrem să redăm acestei sărbători strălucirea de odinioară, să reînviem tradiţiile strămoşilor noştri de acum un mileniu şi să arătăm turiştilor frumuseţea acestor platouri înalte ale Fundatei. Nu prea sunt bani pentru sărbători, dar cu ce avem noi la Primărie, cu ce ne mai dă Consiliul Judeţean Braşov, ne mai descurcăm, ca să organizăm şi un festival folcloric de excepţie", spunea ieri Marian Pâtea, primarul din Fundata.
Citește pe Antena3.ro