x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dr. Valeriu Gheorghiță, în direct la „Sinteza Zilei”: Vaccinările cu AstraZeneca vor continua și mâine. Carantinăm doar dozele din lotul suspect

Dr. Valeriu Gheorghiță, în direct la „Sinteza Zilei”: Vaccinările cu AstraZeneca vor continua și mâine. Carantinăm doar dozele din lotul suspect

11 Mar 2021   •   22:26
Dr. Valeriu Gheorghiță, în direct la „Sinteza Zilei”: Vaccinările cu AstraZeneca vor continua și mâine. Carantinăm doar dozele din lotul suspect
Sursa foto: Hepta

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID a dezvăluit, joi, în direct la „Sinteza Zilei”, planul autorităților române, după ce mai multe țări au suspendat vaccinarea cu serul AstraZeneca în urma unor decese survenite la persoanele imunizate cu acest produs.

„Cei programați la rapel cu AstraZeneca vor fi injectați cu AstraZeneca, însă nu din lotul ABV 2856 semnalat în Italia. Cei care sunt programați mâine (vineri, la vaccin) vor primi doza de vaccin AstraZeneca dintr-un alt lot, necarantinat”, a precizat Gheorghiță.

Gheorghiță a precizat că România nu a primit doze din lotul ABV 5300, din care au fost distribuite 1,6 milioane de doze în 17 state din Uniunea Europeană.

Doze din acest lot au fost utilizate în Austria la persoane care ulterior au dezvoltat probleme legate de coagulare. O asistentă medicală din această țară a murit în urma formării cheagurilor de sânge după vaccinare, fără a fi clar, în acest moment, dacă între vaccin și deces există o legătură de cauzalitate.

O altă persoană a făcut embolie pulmonară după vaccinare și a supraviețuit.

Cele 17 state unde au ajuns dozele din lotul ABV 5300 sunt Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța și Islanda.

România a primit, în schimb, doze din lotul ABV 2856, asociat cu decese suspecte în Italia. Aceste doze au fost carantinate - nu se mai utilizează, până la lămurirea situației din punct de vedere medical.

Sursa: Antena3

×
Subiecte în articol: Valeriu Gheorghiță