x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dragobetele care ne poarta dragostea

Dragobetele care ne poarta dragostea

de Mihai Stirbu    |    25 Feb 2007   •   00:00
Dragobetele care ne poarta dragostea

Cu o ora inainte de pranz, cu mic, cu mare, cu pisica si catel, ne-am indreptat ieri spre portile Muzeului National al Satului "Dimitrie Gusti", locul unde iubirea a fost celebrata romaneste.

Sub titlul "Dragobetele - ziua indragostitilor la romani", organizatorii, Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" sub patronajul Ministerului Culturii si Cultelor, cu sprijinul Primariei Sectorului 2 si in colaborare cu Centrul Cultural "Mihai Eminescu", le-au pregatit participantilor nenumarate momente artistice.

Scopul evenimentului a fost acela de a reinvia traditiile romanesti si de a promova tinere talente intr-un dialog al artelor: folclor, teatru, muzica, divertisment.

Muzeul a primit vizita a nenumarati bucuresteni, alti curiosi veniti din toate colturile tarii, dar si straini.

IUBIREA RAZBATE. "Soarele a aparut, gerul s-a mai retras si in toata aceasta dimineata si pana seara va fi o atmosfera de bucurie si sarbatoare, asa cum este Dragobetele in curgerea timpului. Cap de primavara, Dragobetele semnifica chiar prin aparitia soarelui ca totusi primavara este mai puternica. Dincolo de reconstituirea obiceiului cu ajutorul unor ansambluri folclorice cunoscute, cum este Dunarica din comuna Nasturelul, Teleorman, am adus actori cunoscuti sau chiar artisti de la facultati de Arta teatrala care reconstituie la nivelul actorilor obiceiul traditional, iar pentru tineri, pentru ca sarbatoarea dragostei este in special adresata tinerilor, am invitat si formatii de muzica etno sau nume cunoscute, cum este cel al Mariei Gheorghiu care va sustine un program deosebit. Au fost momente de concurs, de lansare de CD, de carte pe parcursul acestei zile pline de bucurie", a declarat directorul Programe Culturale, Marketing, Dr. Aurelia Cosma.

CINE A VENIT. Copiii de scoala generala sau de liceu au venit cu invatatoarea sau diriginta. Daca cei mai mici rosesc cand sunt intrebati ce este Drgobetele, cei mari se incumeta sa dea un raspuns: "E Sf. Valentin al nostru!". Nu le pasa de frig, mai ales ca sunt obisnuiti ca la sfarsit de saptamana sa iasa in aer liber. Elevii se minuneaza de costumele traditionale ale celor veniti de departe sa le impartaseasca traditiile. Ei se lasa atinsi cu nuiaua pe spate, conform obiceiului, pentru a fi sanatosi si norocosi. Unul mai nazdravan cere sa fie altoit cu adevarat, ca nu simte. Dar cuplurile unde sunt? La coada la vin fiert. Si dupa ce primesc paharul din partea organizatorilor prefera sa paseasca pe aleile muzeului. Am cautat un el si o ea care sa ne demonstreze ca dragostea rezista in timp. Dupa zambetele lor, asa parea: "Avem vreo 27 de ani de cand suntem impreuna. Credem in Dragobete. Este o sarbatoare traditionala romaneasca si credem mai mult decat in altele. Am iesit din casa pentru ca e sarbatoare".

ARTISTI. Maria Gheorghiu a intrat in scena dupa momentul asigurat de Teatrul Masca. Artista a incantat audienta cu "Descantec de dragoste". Daca in urma cu trei saptamani elevii profesorilor Rodica Mandache si Eusebiu Stefanescu de la Universitatea Hyperion au oferit redactiei Jurnalului National un spectacol, ieri, tinerii artisti au urcat pe o scena adevarata, cea de la Muzeul Satului. Astfel ca studentii Bogdan Alexandru, Ninel Surdu, Victor Meda, Tudor Tecla, Gratiela Teohari, Andreea Zivideanu si Radu Dan Cernat si-au numit momentul "Descantec si poezii de dragoste".
Manifestarile s-au incheiat spre seara cu invitatia de a mai pofti si la anul.

Balada de iubire si turta dulce

PARTICIPANTI. Printre cei care au urcat pe scena amplasata in Muzeul Satului pentru a intretine atmosfera se aflau si tineri indragostiti
Si Muzeul Taranului Roman a pregatit bucurestenilor o surpriza. Situat in Soseaua Kiseleff, numarul 1, muzeul va fi in perioada 24 februarie-1 martie gazda pentru Targul de martisoare. Organizatorii informeaza ca sunt asteptati sa participe peste 150 de mesteri si artisti plastici din toate colturile tarii. Acestia vor expune martisoare crosetate, tip goblen, desenate, turnate in aur si argint, confectionate din tabla, sticla, plastic sau numai din lemn si margeluse, cu snururi de lana, matase sau bumbac. Pentru prima zi a evenimentului, organizatorii au pregatit un moment surpriza, "Dragobete vs. Sf. Valentin", o disputa intre doua papusi de mari dimensiuni. A fost strigata, de asemenea, "Balada Dragobetelui", compusa de organizatorii targului. Vizitatorii au primit kurtos kolaci, turta dulce, prajiturele, placinte, mere, suc, dar si foaia de targ "Dragobete". Astazi, in sala Foaier a Muzeului Taranului Roman, va avea loc un concert sustinut de grupul Einuiea, iar in ultima zi de targ, 1 martie, va fi lansat caietul "Cartisor cu martisor", ce include povesti despre martisor. Totodata, vor fi lansate si patru serii de "carticele" cu "Texte pentru oameni in toata firea", "Interioare imaginare pentru corpuri martisoare", "Teatru de umbre" si "Zile, fapturi intr-un calendar pentru maturi". Targul va fi deschis zilnic intre orele 10:00 si 18:00. (Loreta Popa)

Foto: Christian Silva
×
Subiecte în articol: observator