x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drept de circulaţie, limitat pentru maşinile înmatriculate în alte ţări

Drept de circulaţie, limitat pentru maşinile înmatriculate în alte ţări

de Mara Raducanu    |    29 Sep 2011   •   21:00
Drept de circulaţie, limitat pentru maşinile înmatriculate în alte ţări

Zilele trecute Parlamentul de la Sofia a anuntat ca va adopta in curand cateva amendamente legale care vor face imposibil ca o masina al carei pro­­prietar are domiciliul intr-o alta tara sa continue sa poarte un numar de inmatriculare din Bulgaria. Iata ca ieri si Ministerul Roman de Interne (MAI) a supus dezbaterii publice proiectul legii pentru modificarea si completare Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Modifi­ca­rile ii vizeaza pe soferii care conduc pe drumurile publice un vehicul in­matriculat intr-un alt stat.

Potrivit noilor propuneri, la cererea politistului, aceste persoane sunt obligate ca pe langa actele cerute sa arate si un do­cument doveditor al titlului cu care ve­hiculul este detinut. Astfel, la art.35, dupa alin.(2) se introduce un nou alineat (2?), cu urmatorul continut: '(2?) Persoanele cu domiciliul ori resedinta sau, dupa caz, rezidenta normala in Romania care conduc pe drumurile publice un vehicul inmatriculat intr-un alt stat sunt obligate ca, la cererea politistului rutier, sa in­ma­neze alaturi de documentele pre­va­zute la alin.(2) un document do­ve­ditor al titlului cu care vehiculul este detinut. Documentul trebuie sa fie insotit de traducerea in limba ro­ma­na, in original, efectuata de un traducator autorizat a carui semnatura a fost legalizata'.

Tot in proiectul supus dezbaterii publice se precizeaza ca masinile inmatriculate in alte state pot fi conduse pe teritoriul Romaniei doar pentru o perioada de maximum 90 de zile. Dupa expirarea acestei perioade mai puteti circula cu aceste autotu­risme doar daca le inmatriculati in tara noastra. Astfel, potrivit alin.(4) al art.82, ' Autovehiculele si remorcile inmatriculate in alte state de­ti­nu­te cu orice titlu de persoane care au se­diul, domiciliul, resedinta ori rezidenta normala in Romania, nu pot fi con­duse pe drumurile publice decat pen­tru o perioada de maximum 90 de zile de la data dobandirii titlului si nu mai mult de 90 de zile intr-un an ca­len­daristic'.

Schimbarile gandite vin ca ur­mare a numarului mare de masini in­matriculate in Bulgaria, autoturis­me cu care circula unii dintre soferii ro­mani. Potrivit estimarilor Politiei Ru­tiere, la ora actuala 18.791 de autoturisme sunt inmatriculate la vecinii nostri, soferii romani preferand aceasta optiune din cauza taxei de p­o­luare extrem de ridicata in Romania. 'Deocamdata, nu facem altceva decat sa cautam solutii legale pentru limitarea circulatiei in Romania a autoturismelor inmatriculate in alte state si intrate in posesia cetatenilor romani. Si nu ne referim aici doar la Bulgaria', declara pentru Jurnalul National Lucian Dinita, seful Di­rectiei Rutiere.

La randul sau, comi­sarul Alexi Stratiev, director al Politiei Rutiere din Bulgaria, citat de Agerpres, a declarat ca la inceputul lui 2011 partea bulgara a informat autoritatile romane despre circa 4.000 de masini achizitionate de conationali ai nostri. 'In urma cu cateva zile am primit informatii ca doar 500 din aceste masini nu mai au numere de inmatriculare din Bulga­ria', a declarat Stratiev, surprins de faptul ca politia romana nu re­ac­ti­o­neaza, desi detine informatia ca celelalte 3.500 de masini nu mai apartin unor cetateni bulgari. Mona Cucu, mem­bra a Comisiei de Su­praveghere a Asigurarilor, a anuntat ca in doar patru ani numarul accidentelor produ­se in Romania de autoturisme in­ma­tri­culate in Bulga­ria a crescut de 15 ori: de la 204 in 2006 la 3.155 in 2010.

×