x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dreptul la şanse egale

Dreptul la şanse egale

de Diana Scarlat    |    26 Mar 2009   •   00:00
Dreptul la şanse egale
Sursa foto: Dan Marinescu/Editura Intact

Ministerul Muncii, DGASPC Sector 6 şi Fundaţia Light Into Europe au reacţionat imediat după ce Jurnalul Naţional a semnalat, sâmbătă, cazul Mihaelei Flaidăr, studentă cu serioase deficienţe de vedere care are nevoie de un dispozitiv special pentru a-şi susţine examenul de licenţă la Facultatea de Litere.



Mihaela a fost evaluată marţi de specialiştii Fundaţiei Light Into Europe, pentru a se stabili ce aparatură i se potriveşte, iar fundaţia îi va pune la dispoziţie dispozitivele necesare pentru ca studenta să-şi poată susţine examenele finale la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Spiru Haret.

"În urma demersurilor noastre, Fundaţia Light Into Europe, organizaţie nonguvernamentală care sprijină persoanele cu probleme senzoriale, şi-a arătat disponibilitatea de a o ajuta pe Mihaela Flaidăr în vederea obţinerii dispozitivului de care aceasta are nevoie", ne-a comunicat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 6, la doar două zile după mediatizarea cazului Mihaelei.

Computerul dotat cu dispozitive speciale pentru persoanele cu deficienţe de vedere o va ajuta şi după ce-şi va termina studiile, dorinţa Mihaelei fiind să devină profesoară. Va putea să predea elevilor cu aceleaşi probleme ca şi ale sale limba şi literatura română şi limba şi literatura franceză la şcolile speciale. În acelaşi timp, Mariana Nedelcu, secretar de stat în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, coordonator al Departamentului de Politici Familiale, Incluziune şi Asistenţă Socială, a iniţiat o anchetă socială în urma căreia ministerul va putea strânge fondurile necesare pentru o intervenţie chirurgicală ce i-ar putea reda vederea viitoarei profesoare.

 "Tot ce-mi doresc este să-mi pot termina facultatea şi să-i pot ajuta apoi pe copiii cu deficienţe de vedere care învaţă în şcolile speciale. Nimeni nu-i poate înţelege mai bine decât mine şi decât ceilalţi profesori cu deficienţe de vedere. Noi ştim cel mai bine de ce au nevoie, pentru că am trecut prin aceleaşi greutăţi", spune Mihaela.

SĂ NU-I UITĂM
Cei asemenea ei, tineri cu deficienţe de vedere care ar putea avea şanse egale cu semenii lor la educaţie şi la un loc de muncă, ar putea să-şi cucerească dreptul la o viaţă normală cu un minimum de efort şi de bunăvoinţă din partea autorităţilor statului, nu doar prin donaţii, ci şi printr-o legislaţie care să-i avantaje.

În acest moment, Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap are nevoie de îmbunătăţiri pentru facilitarea încadrării în muncă a persoanelor cu handicap, iar Ordonanţa 188/1999 nu-i ajută prea mult pe cei care mai au de făcut doar un pas către normalitate.

Mai mult, în plină criză economică mondială, riscăm să-i uităm definitiv pe cei care au luptat o viaţă întreagă în speranţa cuceririi dreptului la şanse egale cu semenii lor fără handicap. Anunţul ministrului Muncii, Marian Sârbu, că până la sfârşitul anului vor fi în România în jur de 800.000 de şomeri, cu 300.000 mai mulţi decât se estima până săptămâna trecută, scade, până spre anulare, şansele persoanelor cu handicap de a se încadra în muncă şi de a se integra în societate.

×
Subiecte în articol: observator