x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drone si roboti la Kogalniceanu

Drone si roboti la Kogalniceanu

16 Iun 2004   •   00:00

OBSERVATOR

Sosirea militarilor americani in Romania, o data cu mutarea bazelor in estul Europei, va fi spectaculoasa. Bazele NATO vor fi adevarate fortarete, dotate cu un arsenal impresionant de blindate usor deplasabile, drone fara pilot si roboti. Pentagonul va trimite in Romania, daca tara noastra va gazdui baze americane, masinute de teren blindate usor deplasabile, drone fara pilot si roboti, scrie un cotidian de peste Ocean.
ANCA ALDEA

Este cunoscut faptul ca americanii isi vor retrage o mare parte a trupelor din Germania si Coreea de Sud. Pe langa fortele armate, si logistica va fi trimisa acasa, in SUA. O data cu cei 20.000 de militari americani din Germania vor fi retrase si greoaiele tancuri Abrams, vehiculele blindate de gabarit mare si mortierele care au servit odinioara impotriva amenintarilor sovietice, scrie cotidianului american Boston Sun.

ALTE TIMPURI, ALTE PROVOCARI. Ziarul aminteste de rotirea fortelor SUA cu destinatia Europa de Est, in functie de zonele cu risc - Orientul Mijlociu si Africa de Nord. De vreme ce timpurile s-au schimbat, iar provocarile actuale sunt altele decat in perioada Razboiului Rece, cotidianul apreciaza ca vechile si greoaiele masinarii de lupta vor fi inlocuite cu unele mai usoare, mai facil de manevrat. Pentagonul va trimite in estul Europei, deci si in Romania, foarte posibil la baza Kogalniceanu, blindate Stryker, avioane de lupta teleghidate si tehnologie robotizata.

MASINUTA. Decizia de a aduce Stryker in tarile care vor gazdui trupe americane urmeaza sa fie luata la Washington, in cursul saptamanii, noteaza Boston Sun. Avantajul blindatei, ce se poate deplasa cu o viteza impresionanta pentru dimensiunile ei relativ mici (80 de kilometri pe ora), este bipolaritatea. Stryker poate fi si transportator, si arma de lupta. Rezista proiectilelor perforante, de maximum 14,5 milimetri calibru, si este dotat cu tehnologie computerizata, care controleaza armamentul telecomandat din dotare si care poate detecta miscarile trupelor inamice si aliate.

LA DATORIE IN IRAK. In greutate de 19 tone, vehiculul cu opt roti si o capacitate de 11 persoane este folosit, in prezent, in Irak. Principalul atu consta in faptul ca se pot deplasa oriunde pe suprafata Globului, in termen de maximum 96 de ore, la bordul unui avion de transport C-130. Comparabil, pentru transportul terestru sau maritim al tancurilor si altor echipamente catre Orientul Mijlociu/Irak, ar fi nevoie de saptamani intregi.

MOMENTUL OPORTUN

America este decisa sa-si reconfigureze, de anul viitor, fortele armate din strainatate. Pentagonul va utila viitoarele baze din estul Europei cu tehnologie de ultima ora mult mai eficienta. In contextul actual, "eficienta" se refera la cat de repede se va misca armata in eventualitatea unor conflicte si cat de letala va fi ea fata de inamic, subliniaza ziarul.

Cert este ca rotirea trupelor, proces in care vor fi implicati zeci de mii de militari si care va dura cativa ani, va fi un test pentru relatiile dintre America si aliatii sai traditionali. Exista si analisti care sustin ca acest proces survine intr-un moment neconvenabil, date fiind tensiunile dintre cele doua Corei si relatiile mai putin cordiale intre SUA si Germania, una dintre tarile care s-au opus razboiului din Irak.
×
Subiecte în articol: observator