Şoseaua care face legătura între Râmnicu-Vâlcea şi Piteşti arată ca după bombardament. În timp ce şoferii nimeresc cu maşinile din groapă în şanţ, administratorii drumurilor naţionale astupă craterele cu nisip.
Circulaţia pe Drumul Naţional 7 (E 81) dă dureri de cap conducătorilor auto care tranzitează ruta. După ce au scăpat de blocajele provocate de ninsori, şoferii încearcă acum să scape nevătămaţi printre craterele formate după topirea zăpezilor. De vină ar fi calitatea proastă a asfaltului, dar şi antiderapantul împrăştiat pe carosabil. "Gropile s-au format de la sarea curată, apoi din cauza îngheţului şi dezgheţului.
Dacă nu dădeam cu aşa ceva, Poliţia era repede pe noi! Acum o să dăm toţi în gropi până ne rupem maşinile! Plus că în ultima vreme s-a fabricat un asfalt foarte rugos, care reţine apa. La cea mai mică fisură, apa se infiltrează şi bucăţile se dislocă!", a declarat Eugen Mănescu, director CNDNR - districtul Vâlcea. Fotografiile surprinse pe DN 7, în judeţul Argeş, la km 132, 142 şi 147, au fost copiate pe un CD şi expediate ministrului Berceanu. Fără ecou însă.
SĂ IASĂ SOARELE PE STRADĂ!
Lucrătorii nu au început însă reparaţiile capitale, întrucât au primit ordin să aştepte încălzirea vremii. "Ni s-a spus să aşteptăm temperaturi peste 5 grade Celsius, dar, dacă aş asculta, până atunci s-ar uni gropile între ele, s-ar face şi mai adânci", a adăugat Mănescu. Dacă la Vâlcea lucrurile stau puţin mai bine, în judeţul Argeş, DN 7 este complet distrus.
Din acest motiv, drumul de la Piteşti la Râmnicu-Vâlcea poate fi străbătut chiar şi în două ore, cu 30 km la oră. "Aşteptăm să pornească o staţie pentru turnarea unui nou covor asfaltic. Până atunci am mai umplut găurile cu nisip. Sectoarele afectate au o vechime de 12 ani. Parcă acum doi ani s-au mai făcut nişte tratamente, dar atât. Dacă ni s-ar da nişte bani, lucrurile s-ar derula mai rapid", a precizat Cornel Moldoveanu, director CNDNR - districtul Argeş.
Pe DN 7, la km 138 + 250, în zona localităţii Zamfireşti, circulaţia se desfăşoară cu greutate din cauza alunecării de teren produse acum o lună. Din cauza surpării a fost afectat acostamentul, iar parapetul metalic distrus. Cu toate acestea, încă este în curs procedura de achiziţie a lucrărilor de consolidare în urgenţă. În Vâlcea, pe Valea Lotrului, drumarii se luptă cu viiturile şi avalanşele, în ultimele zile înregistrându-se şapte-opt evenimente de acest gen la Malaia şi Voineasa.
DRUMURI IEŞITE DIN GARANŢIE
Niculae Cismaru, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Bucureşti, a declarat pentru Jurnalul Naţional că 80% din drumurile pe care le are în administrare, între care şi DN 7, kilometri 130-150, au termenul de garanţie expirat. "În acest moment avem probleme pe DN 7, DN 73, Piteşti - Bran; DN 73, în dreptul localităţii Colibaşi; Autostrada A1, Bucureşti - Piteşti, are în jur de zece gropi la care lucrăm şi mai sunt probleme pe centura de nord a Capitalei. Am primit fondurile necesare reparaţiilor, dar vremea nu ne-a permis să facem mare lucru. Vorbim totuşi despre drumuri care nu au mai fost reabilitate de zece ani", a explicat Niculae Cismaru.
Citește pe Antena3.ro