După o perioadă în care ne-am bucurat de vremea frumoasă, de duminică trebuie să scoatem din şifonier hainele de iarnă.
Meteorologii au anunţat că începând de duminică temperaturile vor scădea, iar în zona montană vor reapărea ninsorile. Cerul va fi variabil în cursul zilei, dar se va înnora treptat spre seară şi local, îndeosebi în Carpaţii Occidentali şi Orientali va ploua slab. În zona înaltă precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat.Începând de luni va ninge în toate zonele montane, dar cantităţile de precipitaţii nu vor fi foarte mari din cauza faptului că frontul atmosferic care va pătrunde în ţara noastră va dispărea foarte rapid. Zonele care se vor bucura cel mai mult de zăpadă vor fi Maramureşul şi Bucovina. La peste 1.500 de metri vor fi ninsori, mai jos fiind aşteptate precipitaţii sub formă de lapoviţă. Marţi, cerul va fi noros, dar şansele de ninsoare vor fi foarte scăzute. Zăpadă ceva mai multă vom avea începând de miercuri, când stratul ar putea creşte atât de mult încât la sfârşitul săptămânii s-ar putea deschide sezonul de schi.
Vremea probabilă 14 noiembrie 2008
Aerul care a pătruns în ţara noastră la sfârşitul săptămânii trecute s-a răcit în apropierea suprafeţei solului în cursul nopţilor, în zonele în care cerul a fost degajat. O scădere de temperatură a avut loc şi în altitudine, dar nu atât cât să nu mai existe inversiune termică, aceasta favorizând apariţia ceţii la orele dimineţii, ceaţă care, prin persistenţa până spre orele prânzului, a făcut ca maximele să fie cu 1... 2 grade mai mici decât în ziua anterioară. În acest fel, regimul termic s-a normalizat, cel puţin pentru zonele sudice şi de răsărit, dar în estul Transilvaniei media de temperatură noapte-zi s-a situat sub cea obişnuită pentru această dată. În orice zonă a Europei, o schimbare a proprietăţilor aerului la limita inferioară a atmosferei se produce în condiţiile în care ar fi puţin vânt, doar atât cât să producă un amestec al acelei mase de aer. În consecinţă, fenomenul dominant va fi în continuare ceaţa pe arii mai extinse în sud şi în est. Valorile presiunii atmosferice nu au variat foarte mult faţă de intervalul precedent, rămânând în limitele normale înregistrate în ultimele zile. (meteorolog Romica Jurca)BUCUREŞTI
Centru: max.: 90C min.: 10C
Periferie: max.: 100C min.: 30C
Azi (vineri):
Cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă. Vântul va fi slab. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante, rămânând la valorile normale.
Mâine (sâmbătă):
Cerul va fi variabil, iar dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă. Vântul va sufla slab. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante. Maxima: 11°C; minima: 1°C.
Poimâine (duminică):
Cerul va fi variabil, cu înnorări în cursul nopţii. Vântul va sufla slab până la moderat. Presiunea atmosferică nu va avea variaţii importante. Maxima: 15°C; minima: 3°C.
LA MUNTE
Azi (vineri):
Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii importante faţă de intervalul precedent. Pe văi şi în depresiuni, dimineaţa şi noaptea va fi ceaţă.
Mâine (sâmbătă):
Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din ziua precedentă. Pe văi şi în depresiuni va fi ceaţă.
Poimâine (duminică):
Cerul va fi variabil în cursul zilei, dar se va înnora treptat spre seară şi noaptea şi local, îndeosebi în Carpaţii Occidentali şi Orientali, va ploua slab. În zona înaltă, precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi de ninsoare. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura aerului nu va avea variaţii semnificative.
PRESIUNEA ATMOSFERICĂ
Presiunea atmosferică reprezintă forţa exercitată de aerul atmosferic pe unitatea de suprafaţă. Aceasta se măsoară cu ajutorul barometrului, iar înălţimea coloanei de mercur a acesteia variază în strânsă legătură cu starea vremii. Presiunea atmosferică normală este de aproximativ 760 mm Hg.
Azi (vineri):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative, menţinându-se la valorile normale, acestea situându-se în jur de 762-763 mm Hg.
Mâine (sâmbătă):
Presiunea atmosferică nu va avea variaţii semnificative, menţinându-se la valorile normale, acestea situându-se în jur de 762 mm Hg.
Dacă eşti martorul unor fenomene meteo extreme, fotografiază şi trimite imaginile la meteo@jurnalul.ro.