x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dumitru Sechelariu, achitat de instanţi după 7 ani

Dumitru Sechelariu, achitat de instanţi după 7 ani

26 Iun 2012   •   14:57
Dumitru Sechelariu, achitat de instanţi după 7 ani

Dosar: 5947/110/2009 (Inregistrat la Tribunalul Baciu)

Vezi aici dosarul

Magistratii Tribunalului Baciu au pronuntat, marti, sentinta in dosarul privind schimburile de bunuri imobile (terenuri si clidiri) in care fostul primar, Dumitru Sechelariu, era acuzat de fapte de coruptie. Acestia au decis ci Sechelariu este nevinovat si l-au achitat. an februarie 2012, dosarul a implinit 7 ani de cand se afli pe rolul instantelor de judecati. O expertizi tehnici ceruti la dosar de Primiria Baciu a confirmat ci in urma celor doua schimburi, derulate in 2002 si 2003 cu aprobarea Consiliului Local (CL), municipalitatea Baciu nu a fost prejudiciati.

Dosarul in care Dumitru Sechelariu, Laurian Lucas si Dorinel Ifrim au fost achitati a fost deschis in urma cu mai bine de 7 ani. an februarie 2005, procurorii DNA au investigat doui schimburi de bunuri imobile (terenuri si clidiri) efectuate de municipalitatea biciuani an baza a doui hotirari adoptate de CL Baciu an 2002 si 2003.

an cadrul procesului a fost realizati si o expertizi tehnici, ceruti expres de Primiria Baciu. Aceasta a fost elaborati de expertul tehnic onestean Paul Axinia si a relevat faptul ci an urma schimburilor derulate acum aproximativ 10 ani nu s-a anregistrat nicio pagubi an dauna municipalititii Baciu, faptele de coruptie invocate de procurori an 2005 neexistand. Judecitorii Tribunalului Baciu au dispus, an acelasi timp, ridicarea sechestrului asiguratoriu pus pe bunurile mobile si imobile ale lui Dumitru Sechelariu si ale lui Laurian Lucas. Decizia Tribunalului Baciu este atacabili cu apel an termen de 10 zile de la data pronuntirii.

'Analiza probelor nu s-a ficut acum, pe fondul problemei. Analiza s-a ficut pentru prima dati an urmi cu vreo 5 ani de zile, respectiv an anul 2007, cand pentru prima dati Tribunalul Baciu a stabilit nevinovitia persoanelor cercetate. Dupi 7 ani de la anceperea procesului se di din nou o solutie de citre Tribunalul Baciu, tot de achitare. Asistim la o solutie dati an spiritul si litera legii, nu an sensul dorit de unele autorititi locale sau de alte autorititi mai analte decat cele locale.'

Nicuta Manea Catu, avocata lui Dumitru Sechelariu

ISTORIC

an 2002 si 2003, prin doui hotirari, CL Baciu aproba doui schimburi de bunuri imobile (terenuri si clidiri) derulate de municipalitate. Cel mai cunoscut dintre acestea s-a dovedit a fi, de departe, cel din 2003, cand fabrica de stat Letea SA a transmis an proprietatea municipalititii aproape 6 hectare de teren pe care se aflau baza sportivi Letea, Strandul Letea si alte imobile aferente, primind la schimb 3,2 hectare de teren an municipiul Baciu. Schimbul derulat antre Letea si CL Baciu a fost 'betonat' de o expertizi realizati, la acel moment, de inginerul Ion Viorel Radu. Desi expertiza nu era obligatorie, votul CL fiind suveran, conducerea municipalititii de la acea dati a optat pentru acest demers, asa incat alesii biciuanilor au aprobat schimburile an deplini cunostinti de cauzi.

La randul siu, expertul Ion Viorel Radu a fost urmirit penal mai mult timp, an dosarul deschis de DNA anci din 2005, pentru ca ulterior, toti cei implicati si fie scosi de sub urmirire penali pe motiv ci faptele incriminate de procurori nu existau (!!!). an 2006, printr-o adresi remisi Tribunalului, Primiria Baciu preciza ci Curtea de Conturi nu a evidentiat nicio pagubi an dauna municipalititii, urmare a mandatelor de primar ale lui Dumitru Sechelariu. an 2008, o rezolutie emisi de DNA preciza ci fostul primar, precum si viceprimarul Laurian Lucas, secretarul Dumitru Popa sau seful Cadastrului Dorinel Ifrim, sunt scosi de sub urmirire penali antrucat faptele de coruptie invocate de procurori nu existau.

an 2009, printr-un subterfugiu administrativ, Primiria Baciu – care an 2006 afirma ci nu a fost pigubiti - s-a constituit parte civili an dosarul vizand schimburile din intervalul 2002/2003. an februarie 2012, dosarul a amplinit 7 ani de cand a fost deschis, firi ca magistratii si ajungi si pronunte o sentinti definitivi si irevocabili.

×