x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dunărea a depăşit nivelul cotelor de atenţie la Bechet şi Calafat

Dunărea a depăşit nivelul cotelor de atenţie la Bechet şi Calafat

05 Ian 2010   •   00:00

Ca urmare a creşterii debitului Dunării la intrarea în ţară, secţiunea Baziaş, în judeţul Dolj, pe fluviul Dunărea, nivelul la Bechet şi Calafat s-au situat, marţi, peste cotele de atenţie.



La Bechet, nivelul apei era cu 22 de centimetri peste cota de atenţie, de 550 de centimetri, tendinţa fiind de creştere cu şapte centimetri faţă de ziua anterioară, iar, la Calafat, nivelul apei era cu 15 centimetri peste cota de atenţie, de 550 de centimetri.

Dacă la intrarea în ţară debitul Dunării a fost prognozat pentru marţi la 9.800 mc/s, cu mult peste media multianuală a lunii ianuarie de 4.950 mc/s, la Bechet, debitul era de 9.950 mc/s, iar la Calafat de 10.140 mc/s.

Potrivit Direcţiei Apelor (DA) Jiu Craiova, în judeţul Dolj, în incintele îndiguite de la Dunăre citirile la mire au atins cotele de atenţie la Portul Calafat, în incintele Ghidici-Rast-Bistreţ şi Bistreţ-Nedeia-Jiu, la Calafat-Ciuperceni şi Ciuperceni-Desa şi la Portul Bechet în incintele Jiu-Bechet şi Bechet-Dăbuleni. "Conform prognozei elaborate de INHGA-CNPH, pentru intervalul 6 - 11 ianuarie, debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere situându-se la valori cuprinse între 9.900 şi 10.000 mc/s la sfârşitul perioadei de prognoză, peste media multianuală a lunii ianuarie (4.950 mc/s). Ca urmare, se menţine avertizarea hidrologică pe Dunăre. În funcţie de situaţie, ANIF Dolj acţionează conform planului de apărare", a declarat purtătorul de cuvânt al DA Jiu, Camelia Bărbuţu.

Potrivit sursei citate, se monitorizează evoluţia nivelurilor şi debitelor la staţiile hidrometrice pe fluviul Dunărea, aval de Porţile de Fier II, valori care vor fi direct influenţate de debitul Dunării la intrarea în ţară - secţiunea Baziaş, precum şi de debitele deversate din Sistemul Hidroenergetic Porţile de Fier.

×
Subiecte în articol: observator