x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator După tragedia de la Piatra Neamț, cel mai mare spital din Moldova a angajat o firmă de pompieri

După tragedia de la Piatra Neamț, cel mai mare spital din Moldova a angajat o firmă de pompieri

01 Feb 2021   •   17:10
După tragedia de la Piatra Neamț, cel mai mare spital din Moldova a angajat o firmă de pompieri
Sursa foto: Hepta

Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, cea mai mare unitate medicală din Moldova, a angajat o firmă de pompieri, după tragedia de la Neamț, când mai mulți pacineți internați cu Covid au murit, după un incendiu izbucnit la secția ATI a Spitalului din Piatra Neamț.

Două luni şi jumătate au trecut între incendiul de la Piatra Neamţ şi cel de la Matei Balş. În acest timp, la cel mai mare spital din zona Moldovei, Sfântul Spiridon, a fost înfiinţat un serviciu de pompieri. Unitatea medicală a făcut un contract cu o firmă specializată în prevenirea, intervenţia şi evacuarea în situaţii de urgenţă.

„Are trei pompieri angajaţi acest serviciu privat care asigură permanenţa 24 de ore din 24 şi care execută activităţi specifice permanent, iar dacă este vorba despre un incendiu, dacă el ar apărea, ei ar interveni în primul rând, împreună cu personalul medical”, a declarat Diana Cimpoeşu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon Iaşi.

Pe lângă aceasta, au fost făcute simulări de evacuare în ATI, dar şi în clinica în care sunt internaţi pacienţi COVID-19. Au fost verificate prizele şi stingătoarele, circuitele electrice şi au fost cumpărate încă 150 de stingătoare.

„A fost un plan de măsuri care a constat în revizuirea instalatiilor electrice, a instalaţiilor de fluide. Aceasta este o preocupare permanentă”, a continuat aceasta.

Toate secţiile de ATI din spitalele ieşene au fost verificate în noiembrie. Controalele vor începe din nou acum. Verificările de după incendiul din Neamţ arată că în unităţile medicale din Iaşi au fost făcute modificări în secţii, din cauza măsurilor COVID, că sunt instalaţii electrice supraîncărcate sau improvizate. Sunt şi clădiri care fie nu au instalaţii de detecţie sau stingere care să funcţioneze sau care nu au fost verificate.

În judeţul Iaşi sunt 67 de clădiri de spital, 22 dintre aceste clădiri au autorizaţie de securitate la incendiu, iar 35 de clădiri au nevoie de o astfel de autorizaţie.

„Consider că cele mai grave ar fi lipsa de pregătire a personalului la locul de muncă, în ceea ce priveşte cunoaşterea procedurilor şi a modului de intervenţie şi evacuare a pacienţilor. Şi apoi neasigurarea funcționării instalaţiilor de detecţie, semnalizare şi stingere”, a spus Ovidiu Mocăniţa, şef Inspecţia de Prevenire, ISU Iaşi.

Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean Piatra Neamț a ars în întregime în urma incendiului din noiembrie 2020.

(sursa: Mediafax)

×