Drapelul NATO a fost inaltat ieri, alaturi de cel al Romaniei, in fata Palatului Parlamentului, intr-o ceremonie concomitenta cu cea de la Bruxelles, in care tricolorul romanesc a fost arborat in fata sediului Aliantei.
Sediul Aliantei Nord-Atlantice din Bruxelles a fost ieri o adevarata fortareata. Forte speciale, lunetisti si elicoptere militare au vegheat ceremonia festiva de primire a noilor state membre, printre care si Romania.O ploaie marunta si din ce in ce mai deasa ameninta ieri dimineata sa umbreasca ceremonia arborarii, in curtea sediului NATO, a steagurilor celor sapte noi membri, Romania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia. Cerul innorat si privirile taioase ale militarilor care au asigurat paza evenimentului nu ofereau un sentiment mai linistitor. Ca prin minune, putin peste 9:30, ora locala (10:30, ora Romaniei), adica o data cu sosirea ministrilor de Externe pe podiumul amenajat in zona in care se afla simbolul NATO si drapelele tarilor membre, ploaia s-a oprit. Soarele nu a aparut decat la o ora de la terminarea festivitatilor.
Imn putin falsat
Mai intai au urcat pe podium ministrii de Externe ai statelor membre. Multi dintre acestia insa, precum sefii diplomatiei britanice si germane, nu au reusit sa ajunga de dimineata si au fost reprezentati de ambasadorii statelor lor la NATO. Dar n-a fost bai. La fara douazeci au urcat, in aplauzele celor prezenti, si ministrii de Externe din tarile abia primite in NATO. Orchestra a interpretat pe rand imnurile nationale ale celor sapte state. Peste vreo zece minute a venit si randul Romaniei. Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a facut un pas in fata. La catargul cu drapele, sergentul major Razvan Voicu si sergentul Daniel Mihai de la Regimentul 30 de Garda si Protocol inaltau tricolorul pe notele, e drept, usor falsate la un moment dat, ale imnului national. La ceremonie a asistat si ministrul Apararii, Ioan Mircea Pascu, care a ajuns la Bruxelles inca de joi.
De trei ori âBun venit!"
âEste un moment istoric pentru noi. (â¦) Suntem mandri sa fim membri ai acestei Aliante. Ca membru, Romania are si obligatia morala si interesul strategic in continuarea reunificarii Europei. (â¦) Romania este o tara europeana cu vocatie transatlantica", declara cateva minute mai tarziu la reuniunea festiva a Consiliului Nord-Atlantic, Mircea Geoana. âBine ati venit!", le-a spus de trei ori gazda evenimentului, secretarul general al NATO noilor membri.
Indemnuri
âAm asistat la un moment frumos, de satisfactie, dar si de realizare. Venim dupa ani grei de munca, dar avem si responsabilitati. Trebuie sa aratam ca suntem niste oameni seriosi", a spus ieri dupa-amiaza Geoana. Ministrul a precizat ca, in calitate de membru NATO, Romania va avea ca prioritati continuarea politicii âusilor deschise" si pentru alte state, asigurarea securitatii in regiune si includerea in aria de actiune a NATO a Republicii Moldova, zona Marii Negre, a Caucazului. Geoana a atras atentia ca trebuie stabilizata rapid situatia in âmarele Orient Mijlociu", sursa de terorism. Atat seful diplomatiei, cat si cel al Apararii, Ioan Mircea Pascu, au sustinut ca primirea in NATO este o âancora pentru aderarea europeana".
5 milioane de euro pe an
Romania va avea o contributie anuala la bugetul NATO de aproximativ 5 milioane de euro. Dintre acestia, 1,33 de milioane merg la bugetul civil, peste 2 milioane la cel militar, iar 1,52 milioane la programul de investitii al NATO. De platit vom plati, nu avem incotro. Romanii vor simti beneficiile acestei aderari abia la anul. Cel mai important este insa ca avem garantia unei securitati fara precedent, dupa cum a subliniat chiar ministrul Pascu. Lavinia Tudoran - Bruxelles
Sistem videoconferinta intre MapN si reprezentanta Romaniei la Bruxelles
Imediat dupa ceremonial, ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, si seful Statului Major General, general dr. Mihail Popescu, au inaugurat sistemul tip videoconferinta instalat la MApN, respectiv la Reprezentanta Romăniei la Alianta Nord-Atlantica din Bruxelles. Prin acest sistem conducerea MApN are posibilitatea de a transmite ordine si a primi rapoarte, comunicarea incluzand si detasamentele de militari romăni aflati in misiune in Irak, Afganistan si Balcani.
Drapelul NATO, inaltat de Garda de Onoare
La Bucuresti, ceremonia inaltarii drapelului NATO a inceput la ora 10:30, in acelasi timp cu cea de la Bruxelles. Pe treptele din fata intrarii principale a Palatului Parlamentului s-au reunit presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, consilieri prezidentiali, membri ai corpului diplomatic, reprezentanti ai Guvernului actual, dar si ai administratiilor anterioare. Presedintele Iliescu si premierul Nastase s-au retras la ora 10:30, mai intai intr-o sala din Palatul Parlamentului, pentru a urmari la televizor inceputul festivitatii de la Bruxelles.
Drapelul NATO a fost inaltat in timpul intonarii imnului de stat de catre Garda de Onoare. Presedintele Iliescu a declarat ca Romănia va avea de acum nu numai garantii de securitate, ci si obligatia de a apara valorile NATO si de a fi solidara cu ceilalti membri ai organizatiei. El a spus ca soldatii, politistii si jandarmii din Afganistan, Irak, Bosnia si Kosovo sunt dovada seriozitatii cu care Romania isi indeplineste angajamentele fata de NATO. Seful statului a apreciat ca toata energia trebuie concentrata pe finalizarea negocierilor de aderare la UE. âIntegrarea in UE si in NATO sunt cele doua jumatati ale intregului care constituie premise pentru faurirea unei Romănii moderne", a declarat Iliescu. (Monica Iordache)