x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Duritatea lui Basescu socheaza in Irak

Duritatea lui Basescu socheaza in Irak

11 Mai 2005   •   00:00

Declaratia presedintelui Traian Basescu, potrivit careia, in criza ostaticilor, a spus "nu negociem nici politica externa, nici banii", a fost imediat publicata in toate ziarele din Irak. Comentariile ziaristilor subliniaza ca aceasta duritate nu este in avantajul jurnalistilor rapiti.

  • de MONICA C. ANDREI, MARINA CONSTANTINOIU
  • OBSERVATOR
  • RESEMNARE. Familiile celor trei ziaristi rapiti au renuntat la drumurile spre Bucuresti
    Postul de televiziune Al-Jazeera a reluat ieri prezentarea imaginilor cu ziaristii romani tinuti ostatici in Irak de o luna si jumatate. Imaginile, nu noi, ci reluari ale celor difuzate anterior de acelasi post, au fost insotite de un comentariu cel putin ciudat al postului. Redactorul de la Al-Jazeera, l-a criticat pe presedintele Traian Basescu pentru ca a facut o miscare gresita cand a anuntat ca nu va negocia o suma de bani sau politica externa a tarii cu rapitorii celor trei ziaristi romani si ai insotitorului lor, cetateanul irakiano-american Muhamed Munaf. In opinia celor de la Al-Jazeera, miscarea presedintelui Basescu ar putea afecta grav soarta ziaristilor romani.

    CRITICI. Declaratia presedintelui a fost comentata pe acelasi ton la postul de televiziune Antena 1 si de corespondentul ZDF la Bagdad, Adnan Al-Ebadi. "Noi asteptam in fiecare zi stiri pozitive de la autoritatile romane in problema jurnalistilor rapiti. Suntem uimiti. Astazi (n.r. - ieri), toate ziarele din Irak au avut vestea din Romania ca presedintele Basescu a taiat toate negocierile cu rapitorii, ca a oprit toate negocierile si ca a declarat ca "aceasta este politica noastra externa, nu luam contact cu nimeni si nu platim nimic, pentru cetatenii nostri". Este cu adevarat o schimbare simtita in Bagdad, in privinta acestui subiect", a spus Adnan Al-Ebadi.

    UIMIRE. Corespondentul ZDF a vorbit in direct la Antena 1 si cu purtatorul de cuvant al Partidului Islamic, care s-a declarat la randul sau surprins de declaratia lui Traian Basescu.

    "Era bine daca presedintele spunea ca si-a trimis soldatii in Irak pentru a ajuta la reabilitare, pentru repararea Irakului, nu sa contribuie la ocuparea Irakului alaturi de americani. Basescu nu are nici o legatura cu rapitorii, este ideea lui", a precizat purtatorul de cuvant al Partidului Islamic din Irak, tradus de corespondentul ZDF.

    ×
    Subiecte în articol: basescu observator