x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator €-Hoţii la Puzdrea-n casă (VIDEO)

€-Hoţii la Puzdrea-n casă (VIDEO)

de Alexandra Chivu    |    Violeta Fotache    |    16 Iul 2008   •   00:00
€-Hoţii la Puzdrea-n casă (VIDEO)

O operaţiune de anvergură FBI – DIICOT, cu nume de cod MALWARE, a dus ieri la capturarea unei reţele de licitatori pe internet, liderul hackerilor fiind prins chiar în casa PD-L-istului Dumitru Puzdrea. Au fost arestate 14 persoane, după 34 de descinderi efectuate în Bucureşti şi în ţară.

 
Mai mulţi hackeri români, membri ai unei reţele de licitatori pe internet, care au reuşit să comită fraude de peste 400.000 de euro, au fost capturaţi ieri în urma unei acţiuni desfăşurate de procurori DIICOT în colaborare cu specialişti FBI şi forţe ale Poliţiei Române. Cu banii obţinuţi prin fraudă şi-au achiziţionat vile, apartamente şi autoturisme de lux, proporţional cu rolul şi ierarhia pe care o aveau în grup. Au avut loc 34 de percheziţii domiciliare în diverse locaţii din Rîmnicu-Vîlcea, Drăgăşani, Alexandria, Sibiu, Hunedoara şi Bucureşti, locuinţele scotocite aparţinînd unui număr de  26 de învinuiţi.

 
MODUL DE OPERARE. Hackerii postau anunţuri de vînzare de bunuri (pe care nu le deţin în realitate), apelînd la site-uri specializate de comerţ electronic (E-Bay.com, Equine.com, Craigslist.com), folosindu-se de datelele de identificare şi ale cărţilor de credit aparţinînd altor persoane, pe care le obţineau prin lansarea de mesaje spam (metoda phishing). După postarea anunţurilor de vînzare, aceştia îşi determinau victimele să achiziţioneze bunurile şi să efectueze plata fie prin sisteme de transfer rapid de bani (Western Union, Money Gram), fie prin depuneri în conturi bancare pe nume fictive de beneficiari. Sumele rezultate din aceste activităţi erau trimise în ţară fie prin intermediul unor transportatori auto, fie prin servicii de transfer rapid de bani, de această dată folosindu-se o identitate fictivă a expeditorului şi una reală a beneficiarului, care au acelaşi nume, urmărindu-se crearea unei false impresii cu privire la existenţa unei legături familiale. Ei făceau şi transferuri neautorizate din conturile bancare ale unor societăţi străine în conturi controlate de au-tori, intrarea în posesia banilor fiind făcută prin transferuri repetate cu ajutorul unor complici.

Ca urmare a prejudicierii mai multor cetăţeni americani, reţeaua a fost monitorizată timp de şase luni de agenţii FBI cu ajutorul specialiştilor români. Cei 14 erau audiaţi ieri la Vîlcea, iar potrivit şefului DIICOT, Codruţ Olaru, procurorii vor propune arestarea lor. Sursa citată ne-a precizat că Chiţa se afla întîmplător în casa Puzdrea, probabil se ascundea, el avînd tot "arsenalul logistic" la Piteşti.

 

Fără legătură

Deputatul PD-L Dumitru Puzdrea a declarat ieri pentru Jurnalul Naţional că locuinţa sa din strada Nicolae Racotă, în care procurorii DIICOT au găsit o persoană considerată a fi liderul unei reţele de fraude pe internet (n.r. – Romeo Chiţa), a fost închiriată pe la jumătatea anului 2007. "Soţia mea, Mihaela, a încheiat şi semnat contractul de închiriere unei persoane din Rîmnicu-Vîlcea, Iordache Claudiu George, prin intermediul unei firme imobiliare. Noi nu-l cunoşteam pe acest individ. Contractul e înregistrat la Administraţia Financiară. De dimineaţă, soţia mea s-a dus la apartament, a venit poliţia, a făcut verificarea apartamentului unde era acest bărbat cu amicul lui, a ridicat nişte obiecte. Pe scurt asta este istoria", ne-a declarat deputatul Dumitru Puzdrea.



×
Subiecte în articol: observator