x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eclipsa parțială de Soare, vizibilă mâine și din România

Eclipsa parțială de Soare, vizibilă mâine și din România

24 Oct 2022   •   17:00
Eclipsa parțială de Soare, vizibilă mâine și din România
Sursa foto: Unsplash.com

Marți, 25 octombrie 2022, se va produce o eclipsă de Soare, care va fi vizibilă parţial din România.Eclipsa începe la momente diferite, cel mai devreme în nord-vestul ţării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28. Pentru Bucureşti, maximul va fi la ora 13.38, cu acoperire de 38%, iar în restul ţării cu maxim 10 minute mai devreme sau mai târziu.

Potrivit specialiştiilor de la Observatorul Astronomic, fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer şi poate fi observat numai cu filtre speciale. ”Dacă doriți să o priviți va trebui să folosiți un filtru special, denumit Mylar, sau cel mai dens filtru de sudură. Prin telescop eclipsa se poate observa prin proiecție, fără a privi Soarele. Nu priviți direct Soarele pentru că puteți orbi”, transmit reprezentanții Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Capitală.

Luna va începe să acopere Soarele din dreapta-sus. Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui. Unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă.În nord-vest durează 2 ore şi 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute.

Maximul eclipsei se produce şi la ore diferite, dar diferenţele sunt doar de câteva minute.

Această eclipsă se va vedea ca parțială din Europa, nord-estul Africii și din Asia. Maximul eclipse se produce undeva prin centrul Rusiei, unde Soarele va fi acoperit în proporție de 82%.

 

 

×
Subiecte în articol: Eclipsă parțială de Soare