x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salvarea sclavilor români din Italia cu fluturași de 11 milioane €

Salvarea sclavilor români din Italia cu fluturași de 11 milioane €

de Diana Scarlat    |    23 Mar 2017   •   15:26
Salvarea sclavilor români din Italia cu fluturași de 11 milioane €
Sursa foto: quangpraha/Getty Images/iStockphoto

Scandalul provocat de presa internațională acum două săptămâni, pe tema sclavilor români din Italia, s-a stins imediat după comunicatele de presă ale autorităților române, deși problemele au rămas aceleași. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a făcut o scurtă vizită în Italia, s-a întâlnit cu unii reprezentanți ai autorităților, apoi a venit concluzia: sclavii sechestrați pe tarlalele din Italia au nevoie de educație civică. Pentru aceasta, statul va pune la bătaie peste 11 milioane de euro numai pentru broșuri și „fluturași.

 

Aparatul birocratic de la București a schițat planul de salvare a celor 60.000 de cetățeni români căzuți în sclavie în sudul Italiei. Deși aceștia sunt, practic, sechestrați și uneori nu au acces nici măcar la surse de apă, statul român intenționează să le creeze surse de informare. Astfel, este prevăzută înființarea în Italia a unui centru de asistenţă pentru persoanele aflate în dificultate, vulnerabile la abuzuri, centru care să planteze Info Chioșcuri și deschiderea unui nou post de radio. Mai mult, în cadrul unei campanii de conștientizare, cu titlul „Rămân român!”, se vor printa flyere și broșuri în valoare de 51 milioane de lei. Ministrul Andreera Păstîrnac pare încrezătoare în acest plan: „O relație corectă și asumată a cetăţenilor români aflaţi în Italia cu autorităţile statului de origine poate contribui la prevenirea unor cazuri care îi vulnerabiliziează şi îi expun abuzurilor. Este foarte important să soliciți și să obții sprijin de la autoritatea statului a cărui cetățean ești, să cunoști drepturile și obligațiile pe care le ai, riscurile la care te expui dacă încalci legislația unei țări gazdă”, a spus șefa Românilor de Pretutindeni.

 

Italienii ajută benevol românii

În timp ce autoritățile noastre se pregătesc să declare închis cazul, românii merg în continuare la muncă în Italia, mulți dintre ei „la negru”, fără forme legale, deci și fără drept la asistență medicală și juridică, pentru că fug de sărăcia din țară, nu pentru că nu au educație civică. Singurul ajutor real pe care-l primesc, atunci când ajung sclavi pe plantații, vine de la câțiva italieni care au ales să se implice în sprijinirea unor oameni abuzați. Avocatul penalist Maurizio Di Marco se implică voluntar în cazurile românilor din partea Confederației Naţionale a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii (C.A.P.I.M.E.D. România). La fel și medicul Carmelo Falsone, vicepreședintele confederației, care a reușit să ajute zeci de cazuri sociale și medicale, în ultimii ani.

„Din 2014 mă ajută italienii să le rezolv problemele românilor care apelează la mine, pentru că nu au încredere în nimeni. Multe dintre victime nici măcar nu vor să vorbească, pentru că le este frică să nu fie omorâți. Dacă un român fură sau violează, noi primim imediat numele, semnalmentele și fotografia românului, care circulă în toată presa, în schimb, dacă un italian violează românce sau copii români, pe care-i exploatează la o munccă de sclavi, niciodată nu aflăm numele și nu primim fotografia făptașului. Românii care ajung la noi bătuți, maltratați, violați sau mușcați de scorpioni pe câmp nu sunt primiți nici măcar în spitale”, Carmen Luminița Andrei, președintele C.A.P.I.M.E.D. România. Numai italienii care vor și pot să-i ajute i-au salvat până acum. „Oamenii aceștia mă întreabă de ce nu vine statul român cu soluții pentru ei și nu cred că statul nostru nu are bani, după ce văd știrile din România, cu cele mai scumpe mașini și vile somptuoase peste tot. Oamenii aceștia fac voluntariat de ani de zile, eu plătesc din banii mei sediile pe care le-am deschis, nu doar în Sicilia, pentru a-i putea ajuta efectiv pe acești oameni”, mai spune aceasta.

 

Vina aruncată doar pe „caporali”

Autoritățile române și cele italiene au găsit și vinovații pentru moartea românilor care muncesc la negru în Italia și pentru toate atrocitățile, violurile, bătăile și sclavia la care sunt obligați românii ajunși fără forme legale în peninsulă: nu făptașii sunt vinovați, ci „caporalii” români, adică acei oameni care fac, practic, trafic de persoane, ducând la sclavie în Italia românii pe care-i păcălesc, în țară, că vor avea un loc de muncă decent. „Dăm vina pe „caporali”, dar ei de ce nu sunt văzuți la vamă? Și de două ori pe săptămână trece un „caporal” granița. Vezi aceeași mașină de două ori pe săptămână, fără să aibă vreun contract, și nu-ți pui întrebarea ce caută acolo? Ce livrează? E clar că aduc oameni. Dar lucrurile astea se știu, numai că nu se vrea o rezolvare reală a problemei. Mai ales în Sicilia, munca asta este muncă de teren. Cum ar putea ajunge la Info Chioșcuri oamenii care sunt captivi?”, mai explică Luminița Andrei.

 

Cele mai afectate județe

Cea mai gravă situație este în sudul Italiei, pentru că în nord se mai poate negocia cu angajatorii și, chiar dacă nu își primesc toți banii promiși inițial, cel puțin nu ajung sclavi, ca în sud. Cele mai afectate județe din România, care dau cel mai mare număr de sclavi, în special în Sicilia, sunt Vaslui, Botoșani, Suceava, Bacău, Iași și Piatra Neamț. „Caporalii” au sarcina să facă tranzacțiile cu oameni, înainte de începerea sezonului agricol. Dar și „caporalii” mor, pentru că în Sicilia nu sunt foarte mulți italieni dispuși să negocieze, iar autoritățile știu că negocierea se face adesea cu arma de foc.

 

“Caporalii”, cum sunt numiți traficanții de oameni, se așteaptă să fie uciși la un moment dat, dar își asumă riscurile. Singurii care nu înțeleg ce li se întâmplă, decât atunci când devin victime, sunt românii săraci, care speră la o viață mai bună și cred ce le spun traficanții. Apoi nu mai au niciun ajutor de la statul român.

 

Statul român trimite anual circa 20 de milioane de euro în Italia, unde organizează manifestări cultural-artistice, târguri, sprijină biserici și finanțează presa românescă din peninsulă. Invers, dinspre românii din Italia, statul primește proiecte și cereri de finanțare. Anul trecut, de exemplu, românii au trimis la București 280  de proiecte pentru diverse activități, dintre care a aprobat câteva și nu a finanțat niciunul.

×
Subiecte în articol: Andreea Păstîrnac