x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Efectul Chevron: Românii sunt mai preocupaţi de nivelul de poluare decât de salarii, pensii, siguranţa locului de muncă. Ce alte concluzii mai are ultimul sondaj CCSB

Efectul Chevron: Românii sunt mai preocupaţi de nivelul de poluare decât de salarii, pensii, siguranţa locului de muncă. Ce alte concluzii mai are ultimul sondaj CCSB

08 Apr 2012   •   10:02
Efectul Chevron: Românii sunt mai preocupaţi de nivelul de poluare decât de salarii, pensii, siguranţa locului de muncă. Ce alte concluzii mai are ultimul sondaj CCSB

71% dintre romani considera ca tara se indreapta intr-o directie gresita, iar 22% intr-o directie buna, conform ultimului sondaj national efectuat de Compania de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB). 7% nu se pronunta.

Cea mai importanta preocupare a romanilor este pretul alimentelor, 90% dintre cei intervievati considerand ca sunt afectati de aceasta problema intr-o mare masura. Urmeaza nivelul TV (89%), pretul energiei (87%), coruptia in institutiile publice si nivelul altor taxe si impozite (82%).

Efectul constientizarii problemelor generate de posibilitatea exploatarii gazelor de sist si a aurului de la Rosia Montana si-a spus cuvantul, romanii declarandu-se intr-o proportie mai mare preocupati de problemele de mediu (69%), decat de lipsa locurilor de munca (68%), accesul la serviciile de sanatate publica (64%), nivelul salariului (63%), siguranta locurilor de munca (54%), nivelul pensiei (51%). Iar aceste cifre se consemnau in martie, inainte ca Guvernul sa semneze concesiunea de noi perimetre in vederea exploatarii gazelor de sist, catre compania americana Chevron.

42% dintre romani se considera saraci, 46% nu se vad nici bogati, nici saraci, iar 9% admit ca sunt bogati financiar.

In privinta afinitatilor politice, impartirea este perfect echilibrata. 43% prefera centrul, 16% stanga, 16% dreapta. 25% nu au o ideologie.

Pompierii, Biserica si Armata raman in topul increderii romanilor, cu 95%, respectiv 79% si 77% avand foarte multa sau destul de multa incredere in aceste institutii. Totusi, daca increderea in Pompieri si Biserica a ramas stabila in ultimii 3 ani, increderea in Armata a scazut cu procente, ceea ce reprezinta un indiciu al politicilor din domeniu in mandatul Gabriel Oprea.

Primariile ocupa pozitia a patra, cu 57% dintre respondenti avand incredere in alesii locali, ceea ce indica sanse ridicate de realegere pentru o buna parte dintre acestia.

FMI, Justitia, sindicatele, Presedintia, Guvernul, Parlamentul si Partidele Politice ocupa ultimele locuri in topul increderii romanilor.

In privinta notorietatii politicienilor nu sunt noutati si surprize – poate doar faptul ca liderul actual al UDMR, Kelemen Hunor se bucura de o mai mare popularitate decat Laszlo Tokes, declansatorul Revolutiei din decembrie 1989, europarlamentar si candidat la Presedintia Ungariei.

Topul increderii in politicieni este dominat de Sorin Oprescu, cu 42%, urmat de Crin Antonescu si Victor Ponta (33%), Mihai Razvan Ungureanu (29%), Calin Popescu Tariceanu (23%). Traian Basescu si Elena Udrea au adunat 10% incredere, iar Emil Boc un procent mai putin, in timp ce Dan Diaconescu e la 15%.

Doar 3% dintre respondenti s-au declarat foarte multumiti de activitatea presedintelui Basescu, iar 14% au spsu ca sunt multumiti. Prin contrast, 58% sunt foarte nemultumiti, iar 24% destul de nemultumiti. Pe de alta parte, doar 67% considera ca suspendarea lui Traian Basescu in 2007 ar fi fost benefica. 83% sustin ca anuntul majorarii salariilor este facut in scop electoral, avand in vedere apropierea alegerilor.

Interesante sunt raspunsurile la intrebarea 'Credeti ca premierul MRU este omul lui Basescu?'. Doar 44% sunt convinsi ca asa stau lucrurile, iar 15% sunt oarecum de acord. Asta poate explica si avansul rapid al lui Ungureanu in topul increderii in politicieni.

Cota unica de impozitare este foarte nepopulara, 74% dintre cei intervievati sustinand revenirea la impozitarea progresiva.

74% dintre romani se declara interesati de alegeri, iar 54% sustin ca ar merge la vot, daca alegerile ar fi 'acum'. In privinta distributiei voturilor importante nu sunt variatii fata de cifrele cunoscute: 59% USL, 15% PP-DD, 13% PDL, 4% PRM, 3% UDMR. Ecologistii au urcat la 2%, dublu fata de cat ar aduna UNPR – fiasco total pentru partidul lui Oprea.

Care sunt site-urile de internet preferate de romani? Youtube – 33%, Facebook – 28%, site-uri de stiri – 28%. In medie, utilizatorii de internet petrec aproape 2 ore pe Facebook si aproape o ora si jumatate pe Youtube!

Sondajul CCSB a fost realizat intre 15 si 20 martie, pe un esantion de 1.004 persoane, avand o eroare maxima de +/- 3,1%.

×