x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Efectul Morar - Patru luni de cosmar

Efectul Morar - Patru luni de cosmar

de Larisa Neagoe    |    31 Mar 2006   •   00:00
Efectul Morar - Patru luni de cosmar

Liviu Ciupe, fost sef al Regionalei de Drumuri si Poduri Cluj, care a stat la beci patru luni, fiindca Daniel Morar a simtit nevoia sa se remarce la Cluj, se va adresa CEDO.

Romania risca sa plateasca din nou daune la CEDO, pe mana lui Daniel Morar, seful DNA si favoritul Monicai Macovei. Liviu Ciupe, om care a stat patru luni la beci fiindca actualului procuror-sef al DNA i-a placut sa se joace de-a anticoruptia si la Cluj, este hotarat sa reclame la Curtea Europeana abuzurile savarsite impotriva sa. Cine plateste?

Fostul sef al Regionalei de Drumuri si Poduri Cluj, Liviu Ciupe, nu a renuntat la ideea de a se adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). El nu poate face acest lucru in lipsa unei sentinte definitive si crede ca Inalta Curte de Casatie si Justitie tergiverseaza pronuntarea acesteia tocmai pentru a-l impiedica sa se adreseze Instantei de la Strasbourg.

DAUNE. "Situatia este rezolvata, dar nu ma multumeste. Daunele morale mi s-au asigurat, la fel si cele materiale, dar nu ma satisfac. Mai ales la cele materiale s-au facut greseli mari. Mi s-au luat in considerare doar pierderile pe care le-am avut pe patru luni, cat am fost arestat", a explicat Ciupe, spunand ca, de fapt, cel putin din punct de vedere financiar, a pierdut mult mai mult, pentru ca era membru a trei consilii de administratie unde nu a mai fost reprimit dupa iesirea din inchisoare. "Sa fim seriosi, cine te mai ia in consiliul de administratie, dupa ce ai fost in puscarie?", a punctat Ciupe, care a mentionat ca, potrivit unui calcul simplu, a ajuns la concluzia ca daunele au fost cu 800 de milioane mai mici decat a pierdut el in realitate.

"La CEDO nici nu pot incepe pana nu am o sentinta definitiva, data de Inalta Curte de Casatie. Au trecut trei luni si inca nu am aceasta sentinta. S-ar parea ca ICCJ tergiverseaza exact ca sa ies din termen, care este pana in iunie", afirma fostul sef al Regiei de Drumuri.

Pe de alta parte, Liviu Ciupe nu are nimic de reprosat nici uneia din instantele prin care a trecut, despre care considera ca s-au pronuntat corect, desi, din declaratiile actualului sef DNA, pe atunci procuror la Cluj, Daniel Morar, reiesea ca Ciupe ar fi vinovat. "Morar nu are dreptate. Eu pot dovedi oricand. Desi el a tot vehiculat o inregistrare telefonica, nu are nici un suport acea inregistrare si nici nu poate sta si nici n-a stat ca baza in proces", a declarat Ciupe.

PROBA STRAMBA. Daniel Morar a adus ca proba in proces inregistrarea unei convorbiri telefonice care a avut loc intre Ciupe si Stefan Csillog, inculpat in acelasi dosar, in care cel de-al doilea spune ca pentru o parcare din Bistrita s-au folosit 176 de tone de asfalt, iar valoarea lucrarilor a fost de 150 de milioane de lei. "Dar in urma expertizei am dovedit ca acel 176 a fost gresit pronuntat de Csillog si toata intelegerea a cazut. Rezulta si din convorbire ca m-am mirat. Au intrat, de fapt, 36 de tone. Era totusi o parcare, nu un teren de fotbal", a spus Ciupe. Acesta sustine ca, daca procurorul Morar ar fi studiat un pic mai mult inregistrarea, nu s-ar fi ajuns la emiterea mandatului de arestare si nu ar fi stat patru luni dupa gratii. Ciupe este convins, insa, ca intreaga poveste a fost o razbunare politica. Acesta a mai precizat si ca inregistrarea a fost obtinuta in urma unei ascultari ilegale de catre SRI a telefonului sau.

Ciupe a mai povestit chiar ca unul dintre procurorii care l-au anchetat pe el si pe seful Drumurilor Nationale Bistrita, Alexandru Slavita, ar fi raspuns avocatului acestuia din urma - la intrebarea "de ce l-ati arestat?" - ca sa-i tina de urat lui Ciupe.

"Nici macar la inmormantarea mamei mele nu m-au lasat sa merg, desi aveam decizie de la Tribunal. A murit cat eram la Gherla, in puscarie. La ora 15 s-a trimis fax sa fiu retinut. ... Au fost abuzuri clare. A fost clar o comanda politica, dar asta e! Ce sa facem... Ne ducem crucea."

AVANSAT DE MINISTRUL MONICA MACOVEI
Fostul director al Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj a fost arestat la 14 septembrie 1999, in baza unui mandat de cercetare emis de actualul sef al DNA, procurorul Daniel Morar (foto), pe atunci magistrat la Parchetul Curtii de Apel Cluj-Napoca, pe o perioada de 30 de zile, sub acuzatia de instigare la delapidare de fonduri din avutul statului in favoarea unei firme private.

Ciupe a fost acuzat ca a delapidat suma de 156 de milioane lei vechi, contravaloarea unei cantitati de asfalt folosita la amenajarea unei parcari auto in arealul unui restaurant din municipiul Bistrita. O data cu fostul director a fost arestat si Alexandru Slavita, care la vremea aceea indeplinea functia de sef al sectiei drumurilor nationale Bistrita din cadrul DRDP Cluj. Acuzatia se refera la faptul ca a semnat situatia de lucrari intocmita de o firma pentru obiectivul amintit si a fost suspectat de complicitate la delapidare si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Dupa patru luni de inchisoare, cei doi au fost gasiti nevinovati si au fost pusi in libertate. Liviu Ciupe a dat in judecata statul roman si a cerut despagubiri materiale de 450 de milioane de lei vechi si morale de 20 de miliarde lei vechi. A primit, in total, 1.380 milioane. In schimb, Daniel Morar, care l-a tinut patru luni la puscarie, a fost avansat sef al procurorilor anticoruptie de ministrul Justitiei, Monica Macovei.

×
Subiecte în articol: observator luni morar ciupe