x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elena Udrea: Mi se încalcă toate drepturile. DNA cere 5 milioane de lei cauţiune

Elena Udrea: Mi se încalcă toate drepturile. DNA cere 5 milioane de lei cauţiune

30 Oct 2015   •   20:27
Elena Udrea: Mi se încalcă toate drepturile. DNA cere 5 milioane de lei cauţiune

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea este cercetată sub control judiciar pe cauțiune, fiind stabilită suma de 5 milioane lei, a informat DNA.

Potrivit unor surse judiciare, măsura a fost luată după ce Parlamentul nu a încuviințat arestarea preventivă, iar controlul judiciar pe cauțiune este următoarea măsură raportat la gravitatea faptei.

"Luând cunoștință de rezultatele supunerii la vot, de către plenul Camerei Deputaților, la 28 octombrie, a cererilor transmise de DNA (cerere de încuviințare a urmării penale, de reținere și de arestare preventivă), procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe cauțiune (5.000.000 lei) față de inculpata Elena Udrea, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 — februarie 2012, funcțiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului și ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului. (...) Inculpatei Udrea i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă", se arată într-un comunicat al DNA postat vineri seara pe site-ul DNA.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, Elena Udrea trebuie să respecte următoarele obligații: să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemată; să informeze cu privire la schimbarea locuinței; să se prezinte la organul de poliție desemnat, conform programului de supraveghere sau ori de câte ori este chemată; să nu părăsească municipiul București, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului; să nu se apropie de ceilalți participanți la comiterea infracțiunii și martori și să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale.

''Inculpatei Udrea i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive", mai precizează DNA.

Elena Udrea, menționează sursa citată, va depune o cauțiune în valoare de 5 milioane lei, care va fi consemnată pe numele acesteia la dispoziția DNA prin constituirea unei garanții reale, mobiliare ori imobiliare, în limita sumei respective, în favoarea Direcției Naționale Anticorupție.

Măsura dispusă de procuror poate fi atacată, însă, într-o decizie, ÎCCJ arăta că prevederile legale nu instituie și posibilitatea de contestare a cuantumului cauțiunii, fixarea cauțiunii fiind atributul suveran al organului judiciar competent.  


"În acest dosar s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauţiune. Cauţiunea este record în România. Nu s-a mai întâmplat să fie cineva pus sub control judiciar pentru o cauţiune de cinci milioane de lei, în condiţiile în care tot DNA mi-a sechestrat toate bunurile pe care le am, toate conturile, toate bunurile mobile, imobile, cu obligaţia să depun această cauţiune în termen de cinci zile, trei fiind de weekend. Spuneţi-mi dacă vi se pare că nu este o vânătoare a Elenei Udrea?! Este fără precedent în România ce se întâmplă. Dacă nu, se va dispune, desigur, se va cere o măsură mai grea împotriva mea", a susţinut Udrea.

Întrebată dacă plăteşte în termenul prevăzut, Udrea a reiterat faptul că are toate bunurile sechestrate de către DNA.

"Doamna procuror îmi spune: "Eu nu ştiu că bunurile sunt sechestrate, faceţi-mi dovada!"", a arătat deputatul.

Ea a afirmat, ironic, că o să încerce să se împrumute de la Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, denunţători în dosarul "Microsoft".

"De ce nu mă duc direct la puşcărie, că înţeleg că oricum îmi pregătiseră camera?! Dacă nu plătesc cauţiunea, se va cere o măsură mai gravă în ceea ce mă priveşte. (...) Dinu Pescariu, Claudiu Florică, alţii ca ei pleacă cu milioane după ce au iniţiat adevărate caracatiţe, care au durat de-a lungul a trei guverne, de sifonare a banilor publici. (...) Nici măcar nu au dosar penal, iar în cazul meu, într-o situaţie în care am povestit, am dat detalii procurorilor cum au fost cheltuiţi banii care au venit la PDL de la Buzăianu (...) s-a dispus o cauţiune de cinci milioane de lei. (..) Pe procurorii nu-i interesează ce spun eu, pe alţii nici măcar nu-i cheamă", a subliniat ea.

Pe de altă parte, Udrea a susţinut că a dat declaraţii lămuritoare procurorului.

"Am spus mai mult chiar decât ştiau procurorii. Am dat indicii concrete, faptice cu privire la modul în care banii au ajuns la partid şi cum au fost cheltuiţi. Cred eu că am spus lucruri pe care procurorii nu le ştiau", a adăuga ea.

Referitor la cum au fost folosiţi banii de la Bogdan Buzăianu, fondatorul Energy Holding, Udrea a precizat că "în campania electorală", aşa cum spune şi denunţul.

"Eu nu înţeleg de ce trebuie să mi se pună o cauţiune de 5 milioane de lei mie pentru nişte bani cheltuiţi în campania electorală pentru care am dat detalii. Este campania electorală din 2012. Nici măcar denunţătoarea nu spune altceva decât spun eu şi, mai mult, chiar am dat detalii concrete despre modul în care s-au cheltuit banii, cine a mai adus bani la partid şi aşa mai departe. Am spus în dosar, nu o să vă spun dvs.. Cert este că din acest moment este evident că eu nu mai am cum să mă apăr, chiar şi cu avocaţii pe care îi am, în faţa acestui sistem", a mai arătat aceasta.

×