x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elena Udrea ne somează să scoatem un articol de pe site!.

Elena Udrea ne somează să scoatem un articol de pe site!.

19 Mai 2011   •   14:52
Elena Udrea ne somează să scoatem un articol de pe site!.

Intr-o scrisoare adresata redactiei Jurnalului National, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului doreste sa impuna cu forta punctul de vedere in ceea ce priveste o ancheta desfasurata de ziarul nostru, care vizeaza activitatea ministrului Elena Udrea.

Am primit la redactie

Catre: Redactia Jurnalul National
Cerere de acordare a dreptului la replica
Articolul 'Drumul lui Udrea s-a impiedicat de distrofici“, publicat in ziarul Jurnalul National si pe site-ul www.jurnalul.ro, in data de 19 mai 2011, sub semnatura domnului Doru Cobuz, contine mai multe afirmatii calomnioase, nefondate, false si rau-intentionate, precum si acuzatii incorect argumentate la adresa ministrului dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea. Pentru o corecta informare a publicului, in virtutea dreptului la replica, va solicitam:
1. corectarea informatiilor prezentate
2. scoaterea de indata a articolului gresit de pe site-ul www.jurnalul.ro
3. publicarea dreptului la replica de mai jos, in aceleasi conditii grafice (pozitionare, suprafata alocata, dimensiuni ale titlului si imaginilor, precum si ale tuturor celorlalte elemente grafice si de text), a prezentului drept la replica si a unei asumari publice in scris a greselilor comise de catre autorul articolului sau de catre redactia din care face parte, atat in urmatoarea editie a ziarului Jurnalul national, cat si, imediat dupa primirea dreptului la replica, pe site-ul www.jurnalul.ro.

Drept la replica
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) sesizeaza gravele greseli de redactare si documentare, precum si afirmatiile false si calomnioase facute in articolul "Drumul lui Udrea s-a impiedicat de distrofici", publicat in ziarul Jurnalul national si pe site-ul www.jurnalul.ro, in data de 19 mai 2011, sub semnatura domnului Doru Cobuz.

In articol se afirma ca Guvernul Romaniei a decis mutarea Centrului de Patologie Neuro-Musculara "Dr. Radu Horia" din localitatea Valcele (judetul Covasna) din cauza ca, prin apropiere, trece traseul turistic "Drumul Apelor Minerale", lucru care a constituit "o piedica" pentru ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea ("drumul lui Udrea s-a impiedicat de distrofici", citat din text).

Facem urmatoarele precizari:
(1) – Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si ministrul Elena Udrea nu au niciun fel de resposabilitati si atributii legate de mutarea/comasarea/ desfiintarea unor unitati spitalicesti si centre medicale; aceste responsabilitati revin Ministerului Sanatatii, care decide referitor la aceste unitati pe baza unor analize realizate de specialisti in domeniu

(2) – traseul turistic "Drumul Apelor Minerale" este un program Phare realizat pe baza unui proiect tehnic intocmit in anul 2006 si a unui contract semnat, la acea vreme, de Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, prin responsabilul cu autorizarea programului, altcineva decat ministrul in exercitiu; de altfel, decizia de a finanta un astfel de proiect nu a apartinut unui ministru, ci, asa cum prevede Legea 315/2004, Consiliului National pentru Dezvoltare Regionala; proiectul respectiv se realizeaza cu fonduri provenite din programul Phare, de la bugetul de stat si de la beneficiarul local – Consiliul Judetean din Covasna; lucrarile din localitatea Valcele, despre care se afirma in articol ca se afla in vecinatatea Centrului de Patologie si ca acest lucru constituie o piedica pentru "drumul" ministrului Elena Udrea, constau intr-o singura alee si o singura baie de tratament si sunt situate, in realitate, la aproximativ 70 de metri departare de unitatea medicala; in plus, intregul traseu turistic "Drumul Apelor Minerale" cuprinde multe alte lucrari decat acea alee si acea baie de tratament, care sunt realizate in 8 localitati diferite si care au o valoare totala de aproape 5,5 milioane de euro (fara TVA); date fiind realitatile de mai sus, consideram drept nefondate, false si rau-intentionate afirmatiile din articolul citat, potrivit carora traseul turistic ("drumul lui Udrea", denumit in text) "s-a impiedicat" (citat din text) de Centrul de Patologie.

(3) – in articol se afirma ca, intr-un studio TV, ministrul Elena Udrea le-a promis unor protestatari, impotriva deciziei legate de Centrul de Patologie, ca va cauta o solutie; mentionam ca Elena Udrea a fost invitata in acea emisiune pentru a discuta un alt subiect, ca nu are responsabilitati in domeniul sanatatii si ca nu a facut niciun fel de promisiune care ar putea incalca atributiile sale guvernamentale, asa cum sunt ele prevazute de lege

(4) – asocierea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, precum si a ministrului Elena Udrea cu cazul mutarii/comasarii/desfiintarii unui centru de patologie este calomnioasa, nefondata, falsa si rau-intentionata si face parte dintr-o campanie publica de defaimare, de distrugere a imaginii ministrului Elena Udrea si a MDRT pe care o desfasoara trustul Intact Media Group (din care fac parte cele doua publicatii care au difuzat articolul); acest articol redactat de o maniera de dezinformare a cititorilor este o noua dovada incontestabila a acestei campanii publice de defaimare

(5) – in articolul mentionat, jurnalistul Doru Cobuz incalca grav deontologia profesionala, neprezentand nici punctul de vedere al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, si nici pe cel al ministrului Elena Udrea, care, de altfel, nu a fost solicitat nici pana la ora redactarii prezentului drept la replica

(6) - ministrul Elena Udrea isi rezerva dreptul a considera si acest articol ca parte din probatoriul pentru un eventual proces pe care il va intenta trustului Intact Media Group pentru campania publica de defaimare, de prejudiciere a imaginii sale prin difuzarea unor afirmatii calomnioase, nefondate, false si rau-intentionate.

In aceste conditii, in vederea unei corecte informari a publicului, MDRT solicita corectarea de indata a afirmatiilor calomnioase, nefondate, false si rau-intentionate si a acuzatiilor incorect argumentate, prin publicarea, in aceleasi conditii grafice, a prezentului drept la replica si a unei asumari publice in scris a greselilor comise de catre autorul articolului sau de catre redactia Jurnalul National.
Biroul de presa al MDRT

Cititi "Drumu’ lui Udrea s-a impiedicat de distrofici", articolul pe care Elena Udrea ne someaza sa-l scoatem de pe site.

Raspunsul Jurnalului National
Doamna ministru,
Va multumim pentru atentia cordata articolelor noastre. Cititorii nostrii, numerosi, informatii si cu atitudine ,constituie forta Jurnalului National. In acelasi timp, ne vedem nevoiti sa facem cateva precizari suplimentare cu privire la articolul fata de care biroul de presa al MDRT ne-a transmis mai sus-citatul drept la replica.

Decizia de mutare a Centrului de Patologie Neuro-Musculara din Valcele, Covasna apartine ministerului Sanatatii si in nici o clipa nu am sustinut altceva. Am sustinut insa ca aceasta decizie, aberanta din mai multe motive prezentate in articolul nostru, are o explicatie politica, iar dumneavoastra sunteti mai intai om politic, doamna, si apoi ministru. Iar functia o ocupati temporar. Decizia absurda si fara argumente reale de mutare a Centrului are explicatie doar in negocierile din cadrul Coalitiei de guvernare, informatie pe care am prezentat-o in articolul nostru. De asemenea, in articol se face referire la promisiunile pe care le-ati facut in cadrul unei emisiuni tv, a caror lipsa de urmari o poate constata oricine. Promisiunile le-ati facut in calitate de om politic si membru al Guvernului Romaniei. Nimeni nu va acuzat de nimic altceva. Aceste constatari pe care le-au putut face si cei in cauza - pacienti sau cadre medicale - fac obiectul articolului, iar explicatia ca nu va fost solicitata o opinie este aceea ca singura observatie care vi se face in legatura cu acest caz este ca nu v-ati respectat o promisiune fata de electoratul dumneavoastra, obligatie primordiala a oricarui om politic nu numai al dumneavoastra. Articolul nostru a dorit sa penalizeze aceasta decizie aberanta, dar si atitudinea incorecta care ati avut-o, dandu-le motive de speranta unor nepastuiti ai sortii.

Pana cand va reusi cineva sa impiedice existenta presei libere, noi vom continua sa ne facem meseria, fara sa ne speriem de amenintari dvs, constienti ca noi ne facem meseria corect, iar dumneavoastra aveti obligatia sa acceptati criticile. Si asteptam din partea dumneavoastra sa va faceti treaba iar noi si cititorii nostri sa fim tratati cinstit de dumneavoastra, atat din functia pe care o ocupati, cat si in calitatea dvs de om politic.

Coborati din jeep, doamna ministru, si priviti-va in ochi alegatori dumneavoastra din scaunele cu rotile!

×