x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevi transportaţi la şcoală cu maşina de pompieri

Elevi transportaţi la şcoală cu maşina de pompieri

de Mediafax    |    09 Dec 2011   •   08:32
Elevi transportaţi la şcoală cu maşina de pompieri

Sapte elevi de gimnaziu care locuiesc in doua sate din comuna hunedoreana Vata de Jos merg la scoala cu autoutilitara de pompieri. Motivul? Microbuzul scolar este stricat, iar Primaria nu are bani pentru reparatii.

Peste 150 de copii din 13 sate insirate pe dealuri si vai invata la Scoala Generala din Vata de Jos. Dintre acestia, mai mult de 100 sunt navetisti. Indiferent de distanta la care se afla satele de scoala, in fiecare dimineata microbuzul scolii si o alta masina special inchiriata de primarie pentru acest scop adunau copiii si ii transportau spre scoli.

Microbuzul scolii s-a stricat, insa, de trei saptamani, iar primarul din localitatea Vata si conducerea scolii din comuna, impreuna cu parintii elevilor, au ajuns la o solutie inedita pentru transportul copiilor la scoala: masina folosita pentru situatiile de urgenta.

Astfel, de luni dimineata sapte copii din comuna Vata de Jos merg la scoala cu masina pompierilor, care apartine de Serviciul Voluntar de Urgenta al Primariei. Masina pompierilor este noua, rosie, are girofar si sofer care merge special dupa elevi doar pe traseul Vata de Jos - Cazanesti.

Trei dintre elevi locuiesc in Cazanesti, sat aflat la 11 kilometri de scoala, al carui drum de acces este neasfaltat si plin de gropi, iar ceilalti patru locuiesc mai aproape, in satul Vata de Jos.

"Intr-o dimineata ne-am intalnit noi, profesorii, cu parintii copiilor si cu domnul primar si am hotarat de comun acord sa se folosesca masina pompierilor pentru transportul elevilor din Cazanesti, pentru ca nu aveam alta solutie. Ei sunt mai izolati acolo si nu prea aveau cu ce sa vina la scoala. Pentru celelalte zone ne descurcam cum putem cu celalalt microbuz, care este inchiriat de primarie", explica directorul scolii din Vata de Jos, Adriana Coza.

Copiii din Cazanesti erau obligati sa se trezeasca la prima ora a diminetii ca sa prinda microbuzul care sa-i duca in Vata de Jos, iar acum sunt luati direct de acasa.

“Era tare greu sa ne trezim asa devreme sa ajungem la scoala. Ne trezeam la 4.30 -5.00 ca sa prindem autobuzul. Este mult mai frumos acum, cu masina pompierilor. In plus, ne si trezim la ora 7.00", spune Eusebiu Soica, elev in clasa a V-a.

La fel crede si colegul lui din clasa a VI-a, Sebastian Farcas. El locuieste in Vata de Sus, iar o perioada l-au dus parintii la scoala.

"In prima zi cand s-a stricat microbuzul am venit trei kilometri pe jos, pana la scoala, pentru ca ne-a lasat masina in mijlocul drumului. Apoi, o perioada m-a adus tata cu masina la scoala. Este mai interesant cu masina pompierilor si mai distractiv, dar parca, totusi, nu este la fel ca inainte. Cand mergem cu microbuzul scolii suntem mai multi si este alta atmosfera", crede baietelul de 12 ani.

Microbuzul scolii are mereu probleme, iar reparatiile costa multi bani. Doar in acest an s-au platit 15.000 de lei in ianurie si inca 2.000 de lei inainte de inceperea cursurilor, la service-ul care s-a ocupat de masina.

Primarul comunei Vata de Jos, Milu Folescu, sustine ca pentru ultima reparatie a microbuzului scolii primaria nu va da niciun leu deoarece masina avea garantie sase luni de la ultima reparatie.

"Le-am cerut garantie ca sa vad cat tine reparatia. Doua luni, atat a durat, pana a lasat din nou copiii in drum. Cum sa le dau acum din nou bani, cand masina este in garantie?", se intreaba Milu Folescu.

Primarul a luat legatura si cu reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Hunedoara.

"I-am explicat domnului inspector scolar general ca avem doua trasee lungi si ca autobuzul scolii este in starea in care este. Am fost asigurati ca in momentul cand vor mai fi primite la Inspectoratul Scolar masini pentru transportul elevilor, una dintre acestea ne va fi repartizata", spune optimist primarul din Vata de Jos.

×