Ministerul Educatiei propune o noua metoda de pedepsire a elevilor care nu inteleg de vorba buna. Conform Regulamentului de Organizare si Functionare a Unitatilor din Invatamantul Preuniversitar, postat pe site-ul ministerului, elevii neascultatori, care au fost atentionati verbal fara succes, vor fi trimisi timp de o ora intr-o sala speciala. "Sanctiunea se aplica de diriginte/profesorul pentru invatamantul primar. Sanctiunea este insotita de obligatia de a desfasura activitate suplimentara sub supravegherea unui cadru didactic sau a unui cadru didactic auxiliar, intr-o sala din unitatea de invatamant, stabilita pentru desfasurarea acestor tipuri de activitati si denumita sala de reflectie', se arata in regulament.
Impotriva acestei masuri s-au pronuntat chiar colegi de partid ai actualului ministru al Educatiei, Daniel Funeriu. Astfel, Mihaela Popa, senatoare PDL, spune ca masura e excesiva din mai multe motive: "Pana la ce punct copilul e energic si de la ce punct e indisciplinat? Spun nu salilor de reflectie pentru ca nu stim cauzele care duc la un astfel de comportament. Sunt copii care au probleme in familie, ai caror parinti sunt divortati sau plecati din tara. Nu pentru ca elevii au nevoie de comunicare, de iubire si de incurajare, nu de izolare', a precizat Popa.
Psihologul Gabriela Romanet spune ca aceasta metoda de pedepsire este des intalnita in Statele Unite, de exemplu, iar justificarea preferintei pentru acest tip de sanctiune ar fi faptul ca ea reprezinta o "pedeapsa activa'. "Spre deosebire de statul la colt, de pilda. Scaderea notei la purtare e o masura excesiva si cu consecinte pe viitor. Daca e sa alegi intre metodele de pedeapsa, e de preferat sa fie una care nu leaga o piatra de moara de gatul copilului'. Psihologul adauga ca in unele scoli de la noi se practica deja ceva asemanator, in pauze copiii indisciplinati fiind tinuti pe fotoliile din fata cancelariei. "Denumirea de sali de reflectie e putin exagerata. Ce sa reflecteze, ce a facut bine si ce-a facut rau in viata?', subliniaza Romanet.