x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eliberat din temnita groazei

Eliberat din temnita groazei

03 Iun 2004   •   00:00

Lacrimi si emotie peste Prut. Detinutul politic Alexandru Lesco, unul dintre membrii grupului Ilascu, a fost ieri eliberat, dupa 12 ani de suferinta, din temnita groazei de la Tiraspol.

LAVINIA TUDORAN

Lesco a fost eliberat in urma ispasirii pedepsei de 12 ani de inchisoare, la care fusese condamnat in 1992 de catre separatistii transnistreni. Nici la eliberare, autoritatile de la Tiraspol n-au fost ingaduitoare. Lesco a fost transportat cu o duba a trupelor speciale din Tiraspol pana la punctul de trecere Tighina al asa-numitei frontiere dintre Moldova si Transnistria.

FLORI DIN INCHISOARE. Tatiana, sotia fostului detinut politic, a vrut sa mearga la Tiraspol sa-si intampine barbatul la iesirea din inchisoare, dar separatistii nu i-au dat voie. Potrivit Mediafax, Tatiana a fost nevoita sa-l astepte, impreuna cu apropiati ai familiei si ziaristi, la Tighina. Lesco a coborat din duba cu trei trandafiri pe care i-a oferit Tatianei.

ACASA. El a fost rezervat cu declaratiile acordate presei. Era insa vadit emotionat, fiind in prima sa zi de libertate dupa mai bine de un deceniu. Le-a spus ziaristilor ca vrea sa ajunga acasa cat mai repede si ca nu recunoaste condamnarea pronuntata impotriva sa de autoritatile de la Tiraspol. El s-a aratat convins ca CEDO va face dreptate grupului Ilascu. Intrebat daca are resentimente fata de poporul transnistrean, Lesco a raspuns limpede ca nu recunoaste existenta acestuia.

PLANGERE LA CEDO. In inchisoare au mai ramas Tudor Petrov Popa si Andrei Ivantoc. Speranta lor este acum la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), unde grupul Ilascu a depus o plangere impotriva Moldovei si a Rusiei, pe care le acuza de incalcarea drepturilor omului.

NEPASATORII. Desi Tiraspolul a anuntat de luni declansarea procedurii de eliberare a lui Lesco, Chisinaul nu a miscat un deget. Ziaristii de peste Prut noteaza ca, dupa iesirea din inchisoare, acesta nu a fost intampinat de nici un oficial de la Chisinau. Nici vroba de vreo escorta a politiei pentru masina cu care Lesco a plecat din Tighina spre Chisinau.
×
Subiecte în articol: observator