Delegatia culturala condusa de Razvan Theodorescu a obtinut vize pentru Anglia in regim de exceptie, potrivit Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti. Pentru muritorii de rand, vizele pot fi obtinute peste o saptamana.
Liber la vize dupa Pasti
âProcedura de acordare a vizelor pentru cetatenii romăni care doresc sa calatoreasca in Marea Britanie va fi reluata la inceputul saptamănii viitoare", a anuntat ieri ministrul de Externe, Mircea Geoana. Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a cofirmat ieri declaratia ministrului, precizand ca reluarea acordarii vizelor se va face incepand de marti, 13 aprilie.
UN CAZ SPECIAL. Se pare ca unii cetateni romani au reusit totusi sa treaca de âembargoul" impus de Marea Britanie. Este vorba despre membrii delegatiei conduse de ministrul Culturii si Cultelor, Razvan Theodorescu. Oficialii au plecat ieri in Regat, pentru a lua parte la Festivalul âUnited Kingdom - Romania 2004" de la Londra. Contactat de Jurnalul National, serviciul de presa al Ambasadei britanice din Bucuresti a reamintit ca exista cateva cazuri exceptionale in care serviciul sau consular acorda totusi vize cetatenilor romani. Ambasada a subliniat ca discutarea unor cazuri individuale nu face parte din politica sa.
REMEMBER. La 30 martie, ministrul britanic de Interne, David Blunkett, a anuntat decizia Londrei de a sista acordarea tuturor tipurilor de vize pentru cetatenii romăni si bulgari. Masura a fost luata ca urmare a dezvaluirilor facute de consulul englez la Bucuresti, James Cameron, intr-un email trimis opozitiei conservatoare de la Londra. Scrisoarea facea referire la viciile de procedura privind acordarea vizelor pentru unii cetateni din Romănia si Bulgaria. Decizia a fost condamnata de Guvernul Romăniei, care si-a exprimat increderea in solutionarea rapida a problemei.
DEZMINTIRE. Scandalul vizelor a fost dezbatut pe larg in presa britanica. Tabloidul The Sun si-a insotit relatarile cu povestea unui roman Daniel Iftode, stabilit la Londra. Iftode ar fi recunoscut ca intermediaza vize pentru compatriotii sai. Intr-un fax remis ziarului Jurnalul National, romanul sustine: âLa 31 martie, m-am intălnit cu ziaristul Nick Parker de la The Sun, caruia i-am spus o poveste pur fictiva care urma sa apara in paginile ziarului, a doua zi, de 1 aprilie, Ziua pacalelilor". Marturia - cu titlul de dezvaluire in exclusivitate - a aparut in ziarul sus-mentionat, dar nu la data promisa, ci la 6 aprilie. âMi-am dorit sa demonstrez căt de usor poate fi prostit The Sun si căt de mult se recurge la tiparirea unor povesti bazate pe exceptional. Imi cer scuze pentru inducerea in eroare si confirm, cu aceasta ocazie, ca eu sunt unul dintre «adevaratii» imigranti, care lucreaza ca specialisti in domeniul constructiilor. Pot demonstra acest lucru!", mai scrie Iftode.
Anca Aldea
Primele masuri antiimigranti
Premierul britanic Tony Blair a promis ca va identifica si elimina slabiciunile sistemului de imigrare. El le-a cerut auditorilor guvernamentali sa verifice toate cifrele pe care le detin cu privire la numarul imigrantilor aflati in Marea Britanie, in incercarea de a afla daca multi dintre ei nu ajung cumva in regat ocolind evidentele oficiale. âInteleg ca oamenii sunt foarte ingrijorati de aceasta problema", a spus Blair, in urma unei sedinte de doua ore la resedinta sa din Downing Street. Pentru inceput, premierul si ministrul de Interne, David Blunkett, au anuntat ca se vor lua masuri pentru contracararea mariajelor âdin interes" dintre imigranti si cetateni britanici si a intrarii in tara a falsilor studenti. Premierul a incercat sa-i linisteasca pe britanici, afirmand ca majoritatea strainilor aflati in Marea Britanie se afla aici pe cai legale, iar prezenta lor este in beneficiul comunitatii. (Irina Cristea)