Ministrul Sănătăţii are "are susţinere pentru a face reforma în sănătate, pentru că este necesară", a declarat astăzi Emil Boc, la Miercurea Ciuc. Referitor la moartea celor două persoane, de la Bălceşti şi Băneasa, premierul a spuscă între cele două decese şi închiderea spitalelor nu există o cauzalitate.
Citeşte şi DN1, blocat de protestatarii de la Spitalul din Codlea
"Aştept evaluările finale de la ministrul Sănătăţii şi de la cei abilitaţi, dar pot să spun deocamdată două lucruri: ministrul Sănătăţii are susţinere pentru a face reforma în sănătate pentru că ea este necesară. În al doilea rând, din prima analiză care mi-a fost prezentată nu rezultă o cauzalitate directă între cele două decese intervenite şi desfiinţarea centrului de sănătate şi acelui spital", a explicat premierul.
Citeşte şi Protest la Săcele: Oamenii refuză închiderea spitalului
"Din analizele efectuate, s-a spus foarte clar, că atât accidentul cerebral, cât şi infarctul nu au legătură cu desfiinţarea centrului de sănătate, pentru că chiar dacă ele ar fi funcţionat acei oameni nu puteau fi trataţi acolo. Adică să-i pună un stent sau să se trateze un atac cerebral, nu se putea face într-un centru de sănătate", a mai spus Emil Boc.
Un bărbat de 60 de ani, din oraşul constănţean Băneasa, care avea afecţiuni cardiace, a murit, joi, în ambulanţa care îl transporta de la spitalul din localitate, închis la 1 aprilie, la Spitalul Judeţean Constanţa.
Un caz similar a avut loc, tot joi, la Bălceşti, judeţul Vâlcea, unde un bărbat de 41 de ani a murit în faţa clădirii Spitalului Orăşenesc, desfiinţat, de asemenea, de la 1 aprilie.
Vineri, subsecretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Raed Arafat a declarat că cei doi pacienţi aveau boli foarte grave care nu puteau fi tratate în spitalul din Bălceşti, din Vâlcea şi, respectiv, la cel din Băneasa, din Constanţa, şi trebuia să ajungă în spitale de nivel superior. (V.M.)