Emisiile globale de carbon au atins anul trecut 10 miliarde de tone, un record planetar, dupa ce au crescut cu 49% in ultimele doua decenii, potrivit unei analize a Global Carbon Project.
Anul trecut emisiile au urcat cu 5,9% si ameninta eforturile globale de a reduce cresterea temperaturii la mai putin de doua grade Celsius.
Descoperirile vin dupa ce un raport asemanator realizat de Uniunea Europeana a concluzionat in septembrie ca emisiile de dioxid de carbon (si nu carbon -nr) au ajuns la 33 de miliarde de tone in 2010. Echipa spune ca in medie emisiile cauzate de combustibilii fosili au urcat cu 3,1% intre 2000 sI 2010, de trei ori mai mult decat rata de crestere din anii '90.
Jumatate din cele 10 miliarde de carbon emis anul trecut au ramas in atmosfera, unde concentratia a atins 389,6 parti pe milion. Cealalta jumatate a ajuns in oceane sI rezervele de apa de pe continente, in proportii egale.
Studiul a mai aratat ca anul trecut cresterea a fost cauzata atat de economiile dezvoltate cat sI de cele in curs de dezvoltare, cu cele puternice continuand sa transfere parti din emisiile lor prin comertul international.
Cea mai mare crestere a emisiilor a venit din China, SUA, India, Rusia sI Uniunea Europeana. Cantitatile aruncate la nivel planetar prin bunuri sI servicii produse in economiile emergente dar consumate in Vest au urcat de la o cota de 2,5% din totalul cotei statelor bogate pana la 16% in 2010.