x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eolica vrea un referendum la Cogealac pe tema parcurilor eoliene

Eolica vrea un referendum la Cogealac pe tema parcurilor eoliene

de Vali Blanaru    |    28 Iul 2010   •   00:00
Eolica vrea un referendum la Cogealac pe tema parcurilor eoliene

Comuna Cogealac a ajuns, peste noapte, câmp de luptă în războiul centralelor eoliene. În timp ce Eolica Dobrogea, partenerul grupului spaniol Iberdrola, cere referendum pentru ca localnicii să-şi dea cu părerea cum să fie folosit potenţialul energetic al zonei, primarul Hristu Cati a fost reţinut după ce Poliţia l-a acuzat că ar fi instigat la violenţe pentru a opri instalarea parcului eolian CEZ. Compania cehă se trezeşte în situaţia ca un anonim să îşi aroge rolul de purtător de cuvânt şi să concedieze la televiziuni firma de pază a şantierului.
Miliarde de euro sunt miza acestei lupte între spanioli şi cehi care se poartă pe aripile vântului.

Eolica Dobrogea, interesată să dezvolte centrale eoliene în localitatea Cogealac din Constanţa, concurând astfel cu grupul CEZ, va cere primăriei comunei să organizeze un referendum prin care membrii comunităţii locale să stabilească modul în care va fi utilizat potenţialul energetic al zonei. "SC Eolica Dobrogea SRL dezvoltă centrale energetice eoliene cu o capacitate de 1.500 MW în comunele Corbu, Săcele, Istria, Mihai Viteazu, Cogealac, Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa şi comunele Baia, Beidaud şi Casimcea din judeţul Tulcea. Proiectul acestei dezvoltări energetice este printre cele mai mari proiecte de centrale energetice eoliene din lume", se arată într-un comunicat al companiei.

"Eolica Dobrogea a obţinut aprobarea Studiului de Soluţie pentru conectarea la reţeaua electrică de transport pentru 1.500 MW, Avizul Tehnic de Racordare pentru 600 MW şi avizarea Proiectului Tehnic al Staţiei electrice de transformare 220/400 kV Extindere Tariverde de către Transelectrica. Eolica a depus recent documentaţiile tehnice pentru avizarea fazei a doua de dezvoltare de 600 MW, precum şi pentru încheierea Contractului de Racordare la sistemul energetic cu operatorul de sistem de transport", se menţionează în comunicat.

"SC Eolica Dobrogea SRL va solicita Primăriei Cogealac şi Consiliului Local organizarea unui referendum local în care toţi membrii comunităţii să decidă în cunoştinţă de cauză şi în mod direct cum va fi folosit potenţialul energetic eolian al teritoriului administrativ al comunei lor şi cum vor fi folosite cele aproximativ 3,5 milioane de euro venituri la bugetul local. Eolica Dobrogea va continua eforturile pentru identificarea unei soluţii tehnice comune exprimate într-un singur PUZ care să permită atât dezvoltarea intereselor legitime de afaceri proprii, cât şi generarea de beneficii tangibile în viaţa comunităţii locale", se mai arată în comunicat.

Investiţia Eolica Dobrogea se bucură deja de sprijinul primarului Hristu Cati, care a fost reţinut marţi de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa. Procurorii constănţeni precizează că primarul localităţii Cogealac i-ar fi instigat pe localnici să intervină pentru a determina firma CEZ să renunţe la a ridica parcul eolian în zonă, întrucât edilul şi Consiliul Local agreau Eolica Dobrogea, plătindu-i pe oameni pentru a participa la miting.

Procurorii au început urmărirea penală împotriva primarului Hristu Cati, viceprimarului Mihai Dore, altor angajaţi ai Primăriei Cogealac şi locuitori din această comună. Aceştia au încercat prin folosirea forţei să evacueze de pe raza comunei angajaţii unei firme ce instala un parc eolian energetic şi agenţii de pază ce asigurau paza punctelor de lucru ale firmei respective, informează Biroul de presă al Ministerului Public.

Prin rezoluţia de la data de 27 iulie 2010 s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de nouă persoane pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii pu-blice, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Primarul este învinuit şi pentru instigare publică şi apologia infracţiunilor. După audieri, s-a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a şase persoane, printre care primarul Hristu Cati. Primarul a incitat mulţimea să se deplaseze pe câmp, la punctele de lucru ale firmei CEZ, unde au ajuns circa 100 de persoane care s-au deplasat cu două microbuze ale Primăriei şi un utilaj tip Caterpilar. Mulţimea condusă de viceprimar şi de ceilalţi învinuiţi a pătruns cu forţa în perimetrul păzit de agenţii firmei SC Romnaţional SRL, sprijiniţi şi de o echipă de intervenţie înarmată cu puşti cu bile de cauciuc.

Agresorii au smuls ţăruşii de susţinere ai gardului împrejmuitor şi au aruncat cu aceştia, precum şi cu pietre şi bolovani, spre agenţii de pază, iar Copilescu a intrat cu utilajul Caterpilar în perimetrul îngrădit, spre agenţii de pază. Paznicii au tras focuri de avertisment în plan vertical, doi dintre aceştia executând ulterior focuri de armă cu bile de cauciuc spre picioarele celor din mulţimea agresivă, rănind cinci persoane.
Ordinea publică a fost restabilă doar după sosirea la faţa locului a mai multor efective de poliţişti din cadrul DIAS şi de jandarmi, coordonaţi de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.

CEZ a anunţat, miercuri, că va decide dacă va continua colaborarea cu firma de pază Romnaţional, care asigură protecţia parcului eolian de la Cogealac, după finalizarea anchetei interne şi anunţarea rezultatelor oficiale de către Poliţie.

"Reafirmăm încrederea pe care o acordăm firmei de pază angajate să protejeze Parcul eolian de la Fântânele şi Cogealac, Romnaţional, care a dat dovadă de profesionalism pe tot parcursul relaţiilor contractuale de până acum. CEZ nu a reziliat contractul cu această companie", se arată într-un comunicat al grupului. CEZ a anunţat că "o persoană necunoscută, care nu are vreo legătură contractuală sau de reprezentare cu Grupul CEZ, a intervenit pe canalele media naţionale", pretinzând că reprezintă interesele companiei. Cel în cauză, care s-a recomandat George Ion, nu este angajatul sau reprezentantul CEZ nici în România, nici în altă ţară în care este prezent grupul, conform cumunicatului.

×
Subiecte în articol: observator