Puterea vântului reprezintă o alternativă la energia convenţională şi acest tip de afacere a început să aibă trecere şi în România, unde zona cea mai propice pentru acest tip de investiţie este Dobrogea. Şi ca în orice afacere cu energie, nu putea să nu apară şi un investitor şmecher.
Valea Nucarilor, judeţul Tulcea, se află în vecinătatea a două arii protejate şi foarte aproape de Deltă. Exact aici şi-au găsit loc de amplasare a eolienelor trei firme partenere. Una dintre ele este controlată de un personaj controversat, până de curând fost consilier în Ministerul Transporturilor.
Atât localnicii, cât şi ecologiştii s-au temut că turbinele vor afecta zona. Gheorghe Leonard Tripon, şeful Green Energy Grup, una dintre cele trei firme care a montat eoline la Valea Nucarilor, explică: "Le-am pus după ureche, pentru că la noi, în România, nu face nimeni măsurători reale în ceea ce priveşte vântul. În Dobrogea, vântul are cea mai mare viteză. Am cumpărat eoline la mâna a doua, pentru că cele noi sunt foarte scumpe, şi le-am amplasat acolo pentru a demonstra producătorilor de turbine, care sunt numai câţiva în lume, că ştim cu se mănâncă această afacere".
După spusele lui Tripon, piaţa eolienelor este controlată de marii producători, o eoliană nouă costă foarte mult, iar cine face comenzi trebuie să aştepte ani buni pentru a li se livra produsul. Mai mult, trebuie să fie plătit şi un avans consistent. Green Energy Grup a cumpărat eoliene second-hand, a căror viaţă de utilizare a ajuns la jumătate, fiind date în funcţiune în 1997. "Afacerea am început-o în 2007, dar pe baza unui plan de afaceri nici o bancă nu dă zeci de milioane de euro pe împrumut pentru a dezvolta un câmp de eoliene. Am gajat cu bunurile ca să cumpărăm aceste eoliene care au costat aproape un milion de euro, pentru că de cele noi nu ne puteam apropia", a adăugat fostul speolog Tripon.
UN FLEAC, M-AM PRICOPSIT!
"Acolo vor construi două mari câmpuri eoliene Enel-ul şi CEZ-ul, cei mai mari operatori de energie din zonă. Noi trebuie să investim pentru că avem doar trei, iar partenerii noştri, Hydro Wind Power din Bistriţa şi Electrogrup Energy din Baia Mare, au restul de cinci", a spus Tripon.
Toată afacerea este condusă din umbră de Mihai Gabriel Popescu, cunoscut presei sub numele de Mişu Pricopsitu, un personaj mai mult decât controversat. Traseist politic, nepot al lui Ion Diaconescu PNŢ-CD, a fost implicat în afaceri cu SRI, Pricopsitu a ajuns în 2007 consilier al lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor, exact în 2007, când Green Energy Grup a demarat afacerea cu eoliene.
De ce din umbră? Green Energy Grup este controlată de General Management Construction Group al lui Orlando Sorin Ionescu, omul de încredere al lui Mişu Pricopsitu. Faptul că Pricopsitu se află în spatele afacerii nu a fost negat nici de Tripon, mai ales că firma condusă de Tripon şi cea a lui Ionescu îşi au sediul într-una dintre clădirile lui Mişu Pricopsitu de la Armenească 36. Printre aceste personaje s-a strecurat şi Cosmin Aurelian Udor, fiul şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Aurel Udor. Conform propriului site, Green Energy Grup vrea să se impună pe piaţa energiei. Iar păsările, al căror culoar de migraţie trece pe deasupra Văii Nucarilor, nu au nimic împotrivă!
Citește pe Antena3.ro