Cercetătorii islandezi au avertizat că activitatea vulcanului, care a răspândit un nor de cenuşă deasupra Europei paralizând traficul aerian, s-a intensificat, astfel încât avioanele vor continua să fie ţintuite la sol, a relatat sâmbătă AP
"Activitatea a fost foarte viguroasă în cursul nopţii, determinând creşterea coloanei de erupţie", a declarat geologul islandez Magnus Tumi Gudmundsson. "Din nefericire, nu sunt semne că va înceta", a adăugat el. Oficiul Meteorologic Islandez a făcut cunoscut că, sămbătă, cantitatea de cenuşă a crescut şi continuă să se îndrepte spre sud şi sud-est.
Un vast nor de cenuşă vulcanică a acoperit cerul Europei, mai ales în vestul continentului, atrăgând după sine interzicerea zborurilor avioanelor. Norul de cenuşă vulcanică a provocat cea mai mare întrerupere a curselor aeriene din Europa şi din lume, care s-a înregistrat vreodată.
Anularea zborurilor a produs haos pe aeroporturi, a ţintuit la sol mii de pasageri şi a periclitat planurile a zeci de şefi de state şi guverne de a se deplasa în Polonia pentru funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski şi a soţiei sale Maria. Aceştia şi-au pierdut viaţa alături de alţi 94 de înalţi oficiali politici şi militari polonezi în catastrofa aeriană de sâmbăta trecută de la Smolensk (în Rusia). Deja delegaţiile din India, Japonia, Coreea de Sud, Mexic, Noua Zeelandă şi Pakistan şi-au anulat participarea la funeralii. Însă preşedintele SUA, Barack Obama, cel rus, Dmitri Medvedev şi cancelarul german, Angela Merkel, vor fi prezenţi. Alţi preşedinţi, cel sloven Danilo Turk şi cel român Traian Băsescu, au ales să se deplaseze cu maşina.
IATA, Asociaţia Internaţională deTransport Aerian, a făcut cunoscut că erupţia vulcanului costă această industrie cel puţin 200 de milioane de dolari pe zi. Pierderi va înregistra şi turismul. Însă transporturile feroviare pot ieşi în câştig, deoarece multe trenuri au fost suplimentate pentru a face faţă cererii.