x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eşec la CSM: Monica Şerbănescu, respinsă la şefia DNA

Eşec la CSM: Monica Şerbănescu, respinsă la şefia DNA

de Miruna Pasa Petru    |    05 Sep 2008   •   00:00
Eşec la CSM: Monica Şerbănescu, respinsă la şefia DNA

Candidata pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul Monica Şerbănescu, a picat ieri la Consiliul Superior al Magistraturii primul test public, dar şi prima etapă a numirii sale în această funcţie. Secţia de procurori a CSM a dat aviz negativ pentru instalarea sa în fruntea luptei anticorupţie. Decizia finală aparţine însă şefului statului.

Candidata pentru şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procurorul Monica Şerbănescu, a picat ieri la Consiliul Superior al Magistraturii primul test public, dar şi prima etapă a numirii sale în această funcţie. Secţia de procurori a CSM a dat aviz negativ pentru instalarea sa în fruntea luptei anticorupţie. Decizia finală aparţine însă şefului statului.

 
Procurorul Monica Şerbănescu a pledat ieri, fără succes, în faţa colegilor de breaslă din CSM, pentru numirea sa în fruntea luptei anticorupţie. Cu un scor de “patru” la “trei”, propunerea ministrului Justiţiei pentru şefia DNA a fost considerată insuficient de convingătoare. Decizia finală se află însă în mîinile preşedintelui Traian Băsescu, avizul CSM fiind doar consultativ.


DEBUT ÎN VERVĂ. Afişînd un aer încrezător, candidata şi-a început interviul aparent stăpînă pe situaţie. S-a autodescris ca fiind “un procuror de carieră, profesionist, curat independent, integru şi incomod de corect”. Monica Şerbănescu a prezentat şi planurile pe care şi le-a propus dacă va ajunge în fruntea procurorilor anticorupţie. Obţinerea rezultatelor finale a condamnărilor în instanţă a fost principalul obiectiv prezentat de Şerbănescu. Aceasta a pledat pentru existenţa unor procurori cu adevărat independenţi, profesionişti şi corecţi în cadrul DNA, pentru respectarea strictă a legii şi pentru accelerarea activităţii acestei instituţii. De altfel, în întregul său discurs au predomiat cuvintele “independenţă”, “eficienţă” şi “credibilitate”. În ciuda prezentării minuţions pregătite, Monica Şerbănescu a ezitat însă să dea răspunsuri concrete la întrebările prin care membrii CSM voiau să afle măsurile clare pe care le va lua pentru eficientizarea şi credibilizarea DNA. Cu toate acestea, a fost puternic încurajată de ministrul Justiţiei, dar şi de procurorul Liviu Dăscălescu, fostul său coleg de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. În ciuda superlativelor folosite de aceştia la adresa candidatei, intervievarea s-a tensionat brusc în faţa întrebărilor dure ale procurorului general, Laura Codruţa Kovesi. Acestea s-au referit la competenţa profesională, la măsuri concrete şi la capacitatea de a ocupa o asemenea funcţie, ceea ce a  deranjat-o făţiş pe Monica Şerbănescu.

 

“Interogatoriul”

“Cînd aţi făcut ultimul rechizitoriu, avînd în vedere că din 1994 aţi lucrat doar în cadrul unor secţii judiciare?” Aceasta a fost prima întrebare care a deranjat-o pe Monica Şerbănescu. A răspuns că a lucrat rechizitorii la cursurile de la Institutul Naţional al Magistraturii şi că, în dosare adevărate, i-au trecut prin mînă zeci de asemenea acte, în calitatea sa de procuror de instanţă. “În mai 2007 aţi transmis un memoriu procurorului general prin care aţi solicitat să se revină asupra deciziei de mutare la Biroul reprezentare pe motiv că sănătatea vă este precară. Actele medicale atestau că trebuie să evitaţi efortul fizic şi emoţional. Ce se întîmplă acum?” Vizibil iritată, Şerbănescu a precizat că este vorba despre un episod depăşit şi că oricărui procuror cu volum mare de muncă i se poate întîmpla să aibă momente de oboseală sau să ia un Distonocalm. “Sînteţi consilierul ministrului Justiţiei, un om politic. Credeţi că acest lucru v-ar putea afecta în ochii opiniei publice imaginea de şef al DNA independent politic?” “Ministrul Justiţiei este un tehnocrat, iar eu nu am avut niciodată simpatii politice”, a replicat Monica Şerbănescu.

×
Subiecte în articol: observator monica