x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eugen Nicolaescu, ai dreptul sa taci!

Eugen Nicolaescu, ai dreptul sa taci!

de Miruna Pasa Petru    |    27 Ian 2006   •   00:00

Sorin Oprescu a invins pentru a doua oara in justitie ordinele de demitere ale ministrului Nicolae-scu. El se poate intoarce la con-ducerea Spitalelor Universitar si "Elias" in cel mai scurt timp. "Gar-garagiul" Nicolaescu are dreptul sa taca!

RAZBOI. Ministrul Nicolaescu (dreapta) a fost inca o data invins. Obsesia pe care o are fata de Sorin Oprescu il face sa incalce legea pentru a treia oara
Medicul Sorin Oprescu a invins pentru a doua oara in Justitie ordinele de demitere ale ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, chiar in ziua in care la Guvern se discuta aprins reforma din Sanatate. Si nu oricum, ci printr-o victorie pe toate planurile, in ciuda legilor facute peste noapte pentru a justifica vendete politice. Oprescu se poate intoarce la conducerea Spitalelor Universitar de Urgenta si Elias in cel mai scurt timp.

Sperantele ministrului Sanatatii de a scapa de medicul Sorin Oprescu, pe care l-a catalogat mai deunazi "Gargaragiu", par a se fi spulberat din nou. In fata Justitiei, pe care la inceputul anului o sfida si o califica drept "puternic influentata politic", Eugen Nicolaescu a esuat si la a doua incercare. Curtea de Apel Bucuresti a suspendat ieri ordinele prin care ministrul Sanatatii il revoca pentru a doua oara pe Sorin Oprescu de la sefia Spitalelor Universitar de Urgenta (SUUB) si Elias si numea noi conduceri. Mai exact, judecatorii de la sectia Contencios Administrativ au decis sa lase fara efecte sase ordine ale lui Nicolaescu: patru pentru Spitalul Universitar si doua pentru Elias. In cazul SUUB este vorba despre actele prin care ministrul numea un nou Consiliu Director si un nou Consiliu de Administratie si cele prin care erau revocate din nou consiliile abia repuse in drepturi de Justitie. In cazul Elias, cele doua ordine suspendate privesc revocarea Comitetului Director din care facea parte Sorin Oprescu si numirea altuia.

PROCEDURI. Ca urmare a hotararilor de ieri, noile conduceri raman numite numai teoretic, iar vechile echipe isi reintra in drepturi, pentru ca din revocarile lor a ramas doar o forma fara continut. Asa ca Sorin Oprescu mai trebuie doar sa primeasca de la instanta documentul oficial cu care sa se poata prezenta din nou la posturi.

Teoretic, in acest moment nimic nu mai poate amana executarea deciziilor instantei, deoarece acestea se pun imediat in aplicare. Ele pot fi totusi atacate cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dar calea de atac nu blocheaza punerea lor in aplicare de indata. De altfel, avocatul Ministerului Sanatatii, Gheorghe Piperea, a declarat ieri ca va face recurs impotriva hotararilor Curtii de Apel.

Solutiile date ieri de magistrati sunt temporare. Ele sunt valabile pana cand Justitia va solutiona fondul problemei, adica legalitatea revocarilor lui Sorin Oprescu. Acest aspect va putea fi discutat insa abia dupa ce Curtea Constitutionala va spune daca ordonanta pe care "si-a tras-o" Nicolaescu, pentru a-si justifica revocarile politice, este sau nu constitutionala.

BIS LA ESECURI. Se pare ca nici propriile ordonante nu l-au putut ajuta pe Eugen Nicolaescu sa-si tina promisiunea de a nu-l mai lasa pe Sorin Oprescu la conducerea celor doua spitale. Dupa ce a pierdut o data lupta cu prilejul primei revocari, ministrul Sanatatii si-a creat peste noapte o prevedere care ii legitima "decapitarile" din spitale. Si l-a mai revocat o data pe Oprescu, imediat dupa ce acesta isi recastigase drepturile in Justitie. Legea lui Nicolaescu dintre revocari nu a fost insa suficient de clara pentru a convinge justitia ca demiterile lui Oprescu sunt pertinente.

DEMISIE
"Daca-si va permite si a doua oara sa incalce o hotarare judecatoreasca, vom cere demisia urgenta a ministrului Sanatatii si a intregului cabinet" - Antonie Iorgovan, avocatul lui Sorin Oprescu

INTERIMAT
"Am rugat avocatii sa realizeze tot ceea ce trebuie sa facem ca sa inaintam recurs. Pana se va judeca pe fond, de activitatea spitalelor se va ocupa conducerea provizorie pe care o voi numi azi" - Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

INVINGATORII AMENINTA
Avocatul Antonie Iorgovan, reprezentantul medicului Oprescu in cazul SUUB, a catalogat hotararile de ieri drept "dovezi ale faptului ca in Romania exista cu adevarat stat de drept, iar Justitia este la post". "Nu cred ca a fost o solutie usoara pentru judecatori, dar cu toate acestea, ei au reusit sa creeze un precedent extrem de important in materia contenciosului-administrativ, pentru a nu se mai intampla de acum incolo asemenea abuzuri de putere", a sustinut Iorgovan. Despre o eventuala a treia revocare a lui Oprescu, venita din partea lui Nicolaescu, avocatul a sustinut ca aceasta ar determina imediat un raspuns politic dur. "Daca-si va permite si a doua oara sa incalce o hotarare judecatoreasca, vom cere demisia urgenta a ministrului Sanatatii si a intregului cabinet. Deja ar fi un atac politic", ne-a spus avocatul. Aparatorul medicului Oprescu in cazul Elias, Robert Rosu, ne-a declarat si el, imediat dupa aflarea solutiei, ca hotararea este o "dovada a normalitatii". "Ministerul Sanatatii trebuie sa inteleaga, macar acum, ca Justitia trebuie respectata", a incheiat avocatul.

Reforma adoptata

Pachetul de legi privind reforma in Sanatate a fost ieri aprobat de Guvern, urmand ca Executivul sa isi asume raspunderea pe aceste legi in Parlament. Unele dintre noutatile acestui pachet de legi, a explicat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, ar viza introducerea asa numitei taxe pe viciu, marirea numarului de contribuabili la sistemul unic de sanatate, impozitarea publicitatii pentru tutun incepand cu 1 ianuarie 2007 si introducerea asigurarilor voluntare de sanatate. In plus, in termen de 12 luni casele paralele de sanatate se vor reorganiza, in vederea privatizarii. In ceea ce priveste noile categorii de contribuabili la asigurarile de sanatate, este vorba despre pensionarii care au pensii mai mari de 9 milioane lei. De la 1 ianuarie 2007 in calcul vor intra toti pensionarii, insa pentru cei cu pensii mai mici de 9 milioane, bugetul de stat va plati contributia, sumele suportate de buget urmand sa ajunga undeva la 13.000 de miliarde de lei vechi.

LOBBY. In incercarea de a pastra intact continutul pachetului legislativ, Nicolaescu a anuntat totodata ca a solicitat Guvernului sa i se permita ca, dupa asumarea raspunderii pe aceste legi, sa mearga in Parlament si sa aiba discutii cu grupurile parlamentare care elaboreaza amendamente, "pentru a-i convinge ca pachetul este in favoarea tuturor cetatenilor".

MARIRI SALARIALE. Tot in legatura cu domeniul sanitar, Executivul a adoptat ieri o ordonanta prin care se vor mari salariile personalului medical, cu 11% in cursul acestui an. O prima marire, de 5%, se va aplica de la 1 februarie, iar cea de a doua, de 6%, de la 1 octombrie. (Aniela Nine)

INTEGRARE PERICLITATA
"Daca aceste legi vor fi implementate, Romania se va separa de un sistem functional de autoadministrare, existent in Europa, si isi va periclita integrarea in Uniunea Europeana", se spune in scrisoarea trimisa de Colegiul Medicilor din Germania ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Semnatarul scrisorii, prof. dr. Jorg-Dietrich Hoppe, presedintele Colegiului Medicilor din Germania, isi exprima printre altele ingrijorarea fata de "planificata adoptare a legilor privind sistemul sanitar". (Magda Marincovici)

ACADEMIA
Presedintele Academiei Romane, academician Eugen Simion, spune: "Trebuie precizat o data pentru totdeauna statutul Spitalului Elias si anume ca acesta este proprietatea Academiei Romane. Si in acest sens am ajuns la o intelegere cu ministrul Eugen Nicolaescu. Deocamdata, consiliul de administratie a numit pentru o perioada de sase luni un director interimar. Probabil ca in zilele urmatoare ne vom intalni si vom decide formula optima", ne-a declarat presedintele Academiei Romane. (Magda Marincovici)

RECURS
Nicolaescu a transmis aseara un comunicat prin care sustine ca hotararile judecatoresti date ieri nu ar fi executorii. El isi continua vendeta si dispune pentru a treia oara numirea unui alt director general pana la anularea ordinelor sale de revocare. Atitudinea ministrului care refuza pentru a doua oara sa respecte o hotarare judecatoreasca se transforma deja in dementa. Guvernul trebuie sa raspunda la intrebarea "cine plateste?", pentru ca altfel am putea intelege ca Executivul instiga la nerespectarea deciziilor justitiei.
×