x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EUObserver: România flutură steagul alb în bătălia pentru Schengen

EUObserver: România flutură steagul alb în bătălia pentru Schengen

07 Ian 2011   •   11:29
EUObserver: România flutură steagul alb în bătălia pentru Schengen
Sursa foto: /Reuters
145388-.jpgBlocarea aderării la spaţiul Schengen este "incorectă" în termeni tehnici pentru că nu există o legătură oficială între Mecanismul de cooperare şi verificare din justiţie (MCV) şi procesul Schengen. Cu toate acestea, este "logic" ca o ţară confruntată cu probleme precum corupţia şi criminalitatea organizată să fie văzută ca o ameninţare pentru securitatea Schengen, a apreciat un oficial european, citat de EUObserver.

"Nu este vorba numai de a dispune de echipament şi de a îndeplini toate standardele tehnice, este vorba şi despre calitatea sistemului şi de a te asigura că oamenii din interior respectă toate protocoalele", a spus oficialul UE, potrivit EUObserver, citat de Agerpres.

În urma disputei cu Franţa şi Germania privind aderarea sa la Schengen, România a anunţat totuşi că nu va lua măsuri ca blocarea intrării Croaţiei în UE sau amânarea ratificării unui protocol la Tratatul de la Lisabona ce ar permite creşterea cu 18 a numărului de eurodeputaţi (printre care şi germani şi francezi).

Preşedintele Traian Băsescu a avertizat miercuri că eventualele măsuri menţionate s-ar întoarce împotriva României. A doua zi, într-o emisiune a postului public de televiziune, el a spus că îşi "asumă responsabilitatea politică" pentru amânare şi a cerut parlamentarilor şi judecătorilor români să accelereze progresele în urmărirea cazurilor de corupţie.

×
Subiecte în articol: schengen