x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Euro la minimul ultimilor 20 de ani, BCE se află în fața unor alegeri costisitoare

Euro la minimul ultimilor 20 de ani, BCE se află în fața unor alegeri costisitoare

07 Iul 2022   •   17:40
Euro la minimul ultimilor 20 de ani, BCE se află în fața unor alegeri costisitoare
Sursa foto: marcociannarel/Getty Images/iStockphoto

Căderea euro spre paritate față de dolar a pus Banca Centrală Europeană la zid, lăsându-i pe decidenții săi politici doar în fața unor alegeri dureroase și costisitoare din punct de vedere economic, scrie Reuters.

Căderea monedei ar împinge în sus o inflație deja record, crescând riscul ca majorarea prețurilor să se consolideze la o rată mult peste ținta BCE de 2%.

Dar lupta împotriva minimului ultimilor 20 de ani pentru euro ar necesita creșteri mai rapide ale ratelor dobânzilor, ceea ce ar putea adăuga suferință suplimentară unei economii care se confruntă deja cu o posibilă recesiune, cu o penurie iminentă de gaze și cu costuri energetice foarte ridicate, care diminuează puterea de cumpărare.

Până acum, banca europeană a minimalizat problema, argumentând că nu are un obiectiv privind rata de schimb, chiar dacă moneda contează. Dar mișcările de pe piață sunt acum prea mari pentru a fi minimizate.

"Slăbiciunea euro întărește ideea că BCE este în urma curbei", a declarat Dirk Schumacher, șeful departamentului de cercetare macro europeană de la Natixis CIB. "Având în vedere cât de ridicată este inflația, un euro mai puternic ar fi destul de util, deoarece ar reduce inflația."

Euro a scăzut cu 10% față de dolar în acest an. Acest lucru crește costul importurilor, în special pentru energie și alte mărfuri denominate în dolari, ceea ce face ca totul să fie mai scump. Studiile citate frecvent de BCE sugerează că o depreciere de 1% a cursului de schimb crește inflația cu 0,1% pe parcursul unui an și cu până la 0,25% pe parcursul a trei ani.

Problema este că fundamentele economice indică o slăbiciune și mai mare a euro.

În primul rând, BCE și Rezerva Federală a SUA se mișcă la viteze extrem de diferite.

În timp ce președintele Fed, Jerome Powell, a arătat clar că este dispus să riște o recesiune prin creșteri supradimensionate ale ratelor pentru a reduce inflația, BCE continuă să facă pași mărunți pentru a elimina politica din ultimul deceniu, când inflația era prea scăzută.

BCE va majora ratele pentru prima dată în această lună, dar se așteaptă să ridice rata depozitelor din teritoriul negativ abia în septembrie, orice altă mișcare fiind umbrită de riscuri de recesiune.

Perspectivele zonei euro s-au deteriorat atât de mult de la jumătatea lunii iunie încât o majorare a ratei a fost exclusă, iar piețele văd acum o crreștere a dobânzii din cu doar 135 de puncte de bază.

Fed, care a majorat deja ratele de mai multe ori, inclusiv cu 75 de puncte de bază luna trecută, este de așteptat să le majoreze cu încă 180 de puncte de bază.

Acest lucru le oferă investitorilor profituri mai mari de cealaltă parte a Atlanticului, astfel încât aceștia scot banii din Europa și slăbesc euro în acest proces.

În al doilea rând, dependența energetică uriașă a zonei euro, în primul rând de gazul rusesc, face, de asemenea, ca economia să fie mai vulnerabilă la consecințele războiului din Ucraina, ceea ce reprezintă o povară naturală pentru monedă.

Factura energetică a blocului a crescut costurile de import, lăsând blocul cu un deficit de cont curent. Astfel de ieșiri de fonduri slăbesc, de asemenea, moneda în timp.

Pentru a susține euro, BCE ar putea semnala o înăsprire mai agresivă a politicii, inclusiv o majorare de 50 de puncte de bază în septembrie și alte mișcări în octombrie și decembrie.

Dar, întrucât piețele se așteaptă deja la aceste măsuri, BCE trebuie, de asemenea, să se alinieze, cel puțin parțial, la mesajul Fed, potrivit căruia reducerea inflației primează în fața tuturor celorlalte priorități, chiar dacă acest lucru înseamnă consolidarea recesiunii.

(sursa: Mediafax)

×