x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Euro, sub 39.000 lei

Euro, sub 39.000 lei

29 Noi 2004   •   00:00

Surpriza pe piata valutara: cursul de referinta al euro, anuntat de BNR, a coborat ieri pana la 38.976 lei, cu 432 de lei mai putin decat cotatia de la sfarsitul saptamanii trecute. Euro a coborat sub pragul de 39.000 lei pentru prima data dupa octombrie 2003.

URMARI. Anuntul guvernatorului Mugur Isarescu de liberalizare a cursurilor a dus la aprecierea leului
CIFRE. De la inceputul acestui an, leul a castigat 5,2% in raport cu euro, din care 4,6% numai in ultima luna. Aprecierea leului se mentine si in raport cu dolarul, care a pierdut 432 de unitati, fiind cotat la 29.381 lei. Moneda americana se gaseste la minimul ultimilor trei ani si jumatate, iar deprecierea de la inceputul anului se situeaza la 9,86%. Aprecierea leului in raport cu euro si dolarul a avut loc dupa ce BNR a decis sa nu mai intervina pe piata valutara si a lasat cursul sa fluctueze.

EXPLICATII. "De la anuntul privind liberalizarea, nimeni nu mai intervine pe piata valutara sa controleze cursurile. E ca la piata: cand e inflatie de rosii scade pretul; atunci cand e criza de rosii pentru ca gradinarul nu a avut chef sa se scoale de dimineata sa le culeaga, pretul creste", explica Corneliu Cojocaru, directorul directiei de comunicare a BCR. Astfel, scaderea cotatiilor euro a avut loc din cauza ofertei mari de valuta de pe piata. In urmatoarele zile se asteapta o crestere a cotatiilor valutare in functie de oferta de bani de pe piata. (Vali Blanaru)

FLUCTUATII
Evolutia in zig-zag a cursurilor valutare a adus pierderi celor care isi mentin economiile in valuta. "Firmele ar trebui sa-si schimbe politica valutara. Cei care au economii in euro au pierdut, iar pentru exportatori nu este un moment tocmai fericit. Si firmele ar trebui sa urmeze indemnul BNR si sa-si tina capitalurile in depozite bancare in lei", a mai spus Cojocaru. Pe pietele internationale, dolarul a scazut fata de euro. Ieri, euro era tranzactionat pentru 1,3253 dolari, dupa ce a atins un maxim al zilei de 1,3286 dolari.

×
Subiecte în articol: observator