x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eurobarometru: 55% dintre români susţin că în ultimii 5 ani condiţiile de muncă s-au înrăutăţit

Eurobarometru: 55% dintre români susţin că în ultimii 5 ani condiţiile de muncă s-au înrăutăţit

de Agerpres    |    24 Apr 2014   •   17:21
Eurobarometru: 55% dintre români susţin că în ultimii 5 ani condiţiile de muncă s-au înrăutăţit

Peste jumătate dintre români (55%) consideră că în ultimii cinci ani condiţiile de muncă s-au înrăutăţit în România; nivelul este sub media UE (57%), ţara noastră situându-se în ultimul sfert al listei statelor membre în ceea ce priveşte percepţia salariaţilor asupra condiţiilor de muncă, indică un sondaj Eurobarometru dat publicităţii joi de Comisia Europeană.

Nu mai puţin de 64% dintre români apreciază drept proaste condiţiile de muncă din România, în timp ce 32% afirmă că acestea sunt bune, grad de nemulţumire şi respectiv de satisfacţie mult mai mare decât media UE, în condiţiile în care doar 43% dintre europeni în general au o părere negativă despre condiţiile de la locul de muncă, în timp ce peste jumătate (53%) au o părere bună.

Românii consideră în proporţie de 55% că, în ultimii cinci ani, condiţiile de muncă s-au înrăutăţit în ţară, 29% susţin că acestea au rămas la fel, iar 13% apreciază că s-au îmbunătăţit. În UE proporţia celor care indică un regres în ultimii cinci ani în condiţiile de muncă este de 57%, 27% apreciază că lucrurile au rămas la fel, iar 12% afirmă că acestea s-au îmbunătăţit.

În ceea ce priveşte gradul de satisfacţie faţă de orele de muncă, românii sunt mai puţin mulţumiţi decât media europeană, 75% dintre ei afirmând că sunt mulţumiţi (80% media UE), în timp ce 24% se declară nemulţumiţi, faţă de 19% în UE. Când vine vorba despre echilibrul între viaţa profesională şi cea personală, 72% dintre români spun că sunt mulţumiţi (74% media UE), în timp ce 27% sunt nemulţumiţi (25%) UE.

Întrebaţi dacă au fost consultaţi în ultimele 12 luni cu privire la schimbările referitoare la organizarea muncii sau a condiţiilor de muncă, 55% (54% media UE) dintre români au răspuns afirmativ, iar 44% (45% media UE) au răspuns nu. Pe de altă parte, o proporţie mult mai mică a salariaţilor români (50%) în comparaţie cu media UE (63%) au fost informaţi în ultimul an despre situaţia financiară a companiei şi perspectivele de viitor ale acesteia, inclusiv o posibilă restructurare, în timp ce 49% au declarat că nu au primit astfel de informaţii, faţă de 36% media UE.

Întrebaţi care au fost principalele riscuri pentru sănătatea şi siguranţa lor cu care se confruntă la locul de muncă, 58% dintre români au răspuns expunerea la stres (51% media UE), 17% au indicat "mişcările repetitive sau obositoare şi poziţii ale corpului dureroase" (28% UE), iar 16% riscuri de accidente sau leziuni grave (18% UE).

În ceea ce priveşte măsurile aplicate pentru creşterea siguranţei la locul de muncă, românii se declară mai mulţumiţi decât media UE, cu excepţia adaptării locului de muncă pentru persoanele în vârstă. Astfel, 79% dintre români au răspuns afirmativ când au fost întrebaţi dacă au fost instruiţi privind sănătatea şi siguranţa la locul de muncă (77% UE), iar 64% susţin că s-au luat măsuri pentru prevenirea problemelor de sănătate sau accidentelor la locul de muncă, faţă de 59% în UE. Pe de altă parte, doar 29% dintre români afirmă că acolo unde lucrează s-au luat măsuri pentru adaptarea locului de muncă la persoanele în vârstă, faţă de 31% media UE.

Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.005 de respondenţi, în perioada 3-5 aprilie.

La modul general, sondajul indică mari diferenţe între statele membre. Astfel, peste 80% dintre respondenţii din Danemarca, Luxemburg, Finlanda şi Olanda consideră că, în ţara lor, condiţiile de lucru sunt bune. La nivel individual, Danemarca se situează pe primul loc, 94% dintre lucrători declarându-se satisfăcuţi de condiţiile oferite la locul lor de muncă, iar Austria şi Belgia se situează pe locul al doilea în clasament, nouă din zece lucrători fiind mulţumiţi de condiţiile de muncă. Urmează apoi la mică distanţă Finlanda (89%), Marea Britanie şi Estonia (ambele cu 88%). La polul opus, Grecia prezintă cea mai mica rată de satisfacţie la nivel naţional (16%).

Nivelurile de satisfacţie faţă de condiţiile de muncă sunt mai reduse la nivel naţional şi în ţări precum Croaţia (18%), Spania (20%), Italia (25%), Bulgaria (31%), Slovenia, Portugalia şi România (32%), dar şi în Slovacia (36%) sau Polonia (38%). 

×