x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europa - a treia zi de haos

Europa - a treia zi de haos

de Carmen Plesa    |    17 Apr 2010   •   00:00

Milioane de pasageri sunt afectaţi după ce au fost anulate două treimi din zborurile obişnuite de pe continent, din cauza norului de cenuşă care provine de la un vulcan în erupţie din Islanda. Jumătate din cursele care făceau legătura între Europa şi America de Nord au fost, de asemenea, anulate.

Numărul zborurilor anulate astăzi în Europa s-a dublat, faţă de ieri. Majoritatea marilor aeroporturi europene sunt închise.

Marea Britanie a anunţat prelungirea restricţiilor de zbor până cel puţin la ora 01.00 a zilei de duminică, din cauza unui nou val de cenuşă vulcanică ce vine dinspre Islanda. Celelalte ţări afectate şi-au păstrat în continuare restricţiile, iar aeroporturile din nordul Italiei sunt închise de azi dimineaţă. Companiile aeriene au pierderi de 200 de milioane de dolari pe zi, din cauza acestei situaţii fără precedent în istoria aviaţiei comerciale.

Marile aeroporturi europene sunt închise

Cele mai multe dintre marile aeroporturi internaţionale ale Europei sunt închise. Nu se se aterizează şi nu se decolează de pe Heathrow (Londra), de la Frankfurt, şi nici de pe Charles de Gaulle (Paris). Toate cele 16 aeroporturi internaţionale din Germania au fost închise, iar compania Lufthansa a anunţat că-şi anulează toate zborurile, până cel puţin în această seara la ora 20.00.

„Nu ne-am mai confruntat niciodată cu aşa ceva", a spus un reprezantant al companiei germane, adăugând că în acest moment nu există un avion Lufthansa în aer, niciăieri în lume.

Cozi la bilete pentru tren şi feribot

Pasagerii liniilor aeriene s-au îndreptat către traficul terestru. La Amsterdam, compania de căi ferate a suplimentat numărul de trenuri. Cererea de bilete a fost atât de mare, iar cozile formate de pasageri atât de lungi, încât compania a oferit cafea tuturor celor care aşteptau.

Eurostar a anunţat că a transportat aproximativ 50.000 de pasageri între Londra, Paris şi Bruxelles. Şi feriboturile care făceau legătura între Marea Britanie şi Franţa au fost pline de călători, iar compania britanică de taxi Addison Lee a spus că a primit comenzi şi pentru călătorii Londra - Paris, ori Milano, Amsterdam sau Zurich.

Restricţiile aeriene i-au afectat şi pe demnitari

Cancelarul german Angela Merkel a trebuit să aterizeze în Portugalia, în loc de Berlin, la întoarcerea din SUA. Premierul norvegian Jens Stoltenberg, aflat la New York, a reuşit să-şi rezerve un loc într-o cursă spre Madrid, dar încă nu ştie sigur când va ajunge acasă. Se pare că restricţiile aeriene îi vor afecta şi pe deminitarii care plănuiau să participe la funeraliile preşedintelui polonez Lech Kaczynski.

Premierul sud-coreean Chung Un-chan a fost primul care a anunţat că-şi anulează călătoria spre Cracovia.

Până în acest moment, preşedintele american Barack Obama, cel al Rusiei, Dmitri Medvedev, precum şi cancelarul german Angela Merkel nu au anunţat că ar avea probleme în a ajunge la funeralii.

Vulcanul islandez a început să erupă miercuri, pentru a doua oară în această lună. Cenuşa vulcanică a fost purtată de curenţi deasupra Marii Britanii, Irlandei, peninsulei Scandinave, până în inima Europei.

×
Subiecte în articol: observator