x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Lupta Europei cu inflaţia este departe de a se fi încheiat

Lupta Europei cu inflaţia este departe de a se fi încheiat

de Redacția Jurnalul    |    13 Sep 2023   •   20:00
Lupta Europei cu inflaţia este departe de a se fi încheiat

Lupta Europei cu inflaţia este departe de a se fi încheiat. Traderii pariază pe o nouă majorare a dobânzii BCE, din cauza îngrijorărilor legate nivelul inflaţiei din următorul an.

Traderii au crescut pariurile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va majora rata dobânzii cu un sfert de punct, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari legate de faptul că regiunea se confruntă cu o inflaţie ridicată şi persistentă, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Pieţele monetare indică acum o probabilitate de 70% ca banca centrală să majoreze ratele joi, faţă de o probabilitate de 20% la începutul acestei luni.

Schimbarea aşteptărilor vine după ce s-a raportat că noile estimări economice ale BCE vor arăta o prognoză de inflaţie pentru 2024 de peste 3%, ceea ce întăreşte argumentele pentru o nouă înăsprire a dobânzii.

Aceasta „a stimulat cu siguranţă stabilirea preţurilor pe partea frontală, unde pieţele erau mai degrabă mulţumite de un scenariu fără majorare", a declarat Pooja Kumra, strateg senior pentru rate europene la Toronto-Dominion Bank. Ea a spus că procesul decizional va fi unul foarte strâns, dar în cele din urmă se aşteaptă ca BCE să menţină ratele.

Randamentul la doi ani al obligaţiunilor germane - printre cele mai sensibile la politica monetară - a crescut cu patru puncte de bază, la 3,17%, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii august.

„Balanţa riscurilor este în continuare înclinată spre o majorare în această săptămână", a declarat Francesco Pesole, strateg FX la ING Bank NV.

El anticipează o creştere de 25 de puncte de bază, în timp ce BCE încearcă să convingă pieţele că lupta cu inflaţia nu s-a încheiat. Analistul preconizează că euro se va menţine în jurul valorii de 1,07 dolari.

„Pieţele au pus la îndoială capacitatea BCE de a majora ratele în această săptămână", a declarat Pesole, citând deteriorarea condiţiilor economice şi dificultatea de a convinge pieţele cu privire la continuarea politicii de hawkish. „Cel mai bun lucru pe care preşedintele Lagarde îl poate face pentru euro este să implementeze o serie de măsuri economice ferme".

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: europa inflaţie