x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Activitatea întreprinderilor din Europa încetineşte în iunie

Activitatea întreprinderilor din Europa încetineşte în iunie

de Redacția Jurnalul    |    24 Iun 2023   •   06:40
Activitatea întreprinderilor din Europa încetineşte în iunie

Suferinţa continuă pentru economia Europei. Activitatea întreprinderilor de pe bătrânul continent încetineşte în iunie, pe măsură ce efectele creşterilor agresive ale ratelor dobânzilor încep să fie resimţite.

Potrivit datelor preliminare publicate vineri, creşterea activităţii întreprinderilor din Europa a încetinit în iunie, ceea ce indică un sfârşit dificil al celui de-al doilea trimestru, raportează CNBC, citat de ZF.

„Creşterea producţiei întreprinderilor din zona euro a fost aproape de a stagna în luna iunie, potrivit celor mai recente date ale sondajului flash PMI HCOB realizat de S&P Global, ceea ce indică o nouă slăbiciune a economiei după scurta revigorare a creşterii înregistrată în primăvară", a precizat S&P Global.

„Deşi îngrijorările legate de energie şi de lanţul de aprovizionare s-au atenuat de la sfârşitul anului trecut, în luna iunie a avut loc o nouă escaladare a îngrijorărilor legate de creşterea cererii şi, în special, de impactul creşterii ratelor dobânzilor şi de posibilităţile de recesiune tot mai bine pronunţate".

În cadrul emisiunii Street Signs Europe de la CNBC, Chris Williamson, economist-şef de afaceri la S&P Global Market Intelligence, a descris cifrele recent publicate ca fiind „îngrijorătoare".

Banca Centrală Europeană a crescut constant ratele dobânzilor în ultimele 12 luni, în încercarea de a reduce inflaţia. Cu toate acestea, ratele crescute pot duce la costuri mai mari pentru companiile din întregul bloc, devenind astfel adesea o povară pentru producţie.

„Aceste date sunt în concordanţă cu opinia noastră potrivit căreia creşterea PIB-ului în Germania va rămâne la un nivel scăzut în trimestrele II şi III, după ce economia a înregistrat o recesiune tehnică", a declarat Claus Vistesen, economist şef pentru zona euro la Pantheon Macroeconomics.

Germania a intrat în recesiune tehnică în primul trimestru al anului, după ce economia a suferit o contracţie de 0,3%. În ultimul trimestru din 2022, economia Germaniei s-a contractat cu 0,5%.

Randamentele obligaţiunilor din zona euro şi-au extins scăderile în urma publicării datelor, randamentul obligaţiunilor germane pe 2 ani scăzând la 3,17% în primele ore ale tranzacţiilor, în timp ce randamentul obligaţiunilor de referinţă pe 10 ani a coborât la 2,36%.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: europa intreprinderi iunie