x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Europol: Aderarea României la Schengen ar putea fi exploatată de grupările criminale din sud-estul Europei

Europol: Aderarea României la Schengen ar putea fi exploatată de grupările criminale din sud-estul Europei

04 Mai 2011   •   15:19
Europol: Aderarea României la Schengen ar putea fi exploatată de grupările criminale din sud-estul Europei

Rob Wainwright, directorul Europol, a prezentat rezultatele unui raport ce va fi expus în luna iunie miniştrilor de Interne din UE şi care arată că aderarea României şi a Bulgariei la Schengen şi eliminarea vizelor pentru Moldova şi Ucraina ar putea fi un imbold pentru crima organizată din sud-estul Europei.

"Dintre toate zonele, sud-estul a cunoscut cea mai mare expansiune în ultimii ani, rezultat al intesificării traficului din zona Mării Negre, al înmulţirii rutelor balcanice pentru activităţi ilegale spre şi dinspre Uniunea Europeană şi al creşterii semnificatie a imigraţiei ilegale via Grecia. Creşterea acestora în regiune a contribuit la formarea unei axe balcanice pentru traficul către UE", arată raportul publicat de EuObserver.

Potrivit documentului, grupările criminale organizate încep să aibă o componenţă multi-etnică, subliniid că bandele de albanezi, polivalente în infracţiuni, sunt una dintre cele mai mari probleme. Este evidenţiat faptul că membrii clanurilor mafiote albaneze au lucrat sau lucrează în serviciile secrete, poliţie sau alte structuri paramilitare. Albanezii au în Albania, dar şi în Bosnia şi Croaţia, adevărate arsenale de arme, care includ lansatoare de rachte şi echipamente anti-aeriene.

Raportul mai arată că "grupările albaneze, turceşti şi din fosta Uniune Sovietică vor să-şi mărească influenţa în Uniunea Europeană şi ar putea profita de intrarea României şi a Bulgariei în zona Schengen şi de perspectiva ridicării vizelor pentru Ucraina şi Moldova".

Directorul Europol a mai spus că "posibila aderare la Schengen a României şi a Bulgariei şi eliminarea vizelor pentru Ucraina ar putea fi privită ca o oportunitate pentru crima organizată".

×