x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012: Ponta intervine în scandalul subiectului II de la proba de limba română

EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012: Ponta intervine în scandalul subiectului II de la proba de limba română

27 Iun 2012   •   11:29
EVALUAREA NAŢIONALĂ 2012: Ponta intervine în scandalul subiectului II de la proba de limba română

Victor Ponta i-a cerut ministrului interimar al Educatiei, Liviu Pop, sa prezinte "o propunere corecta" cu privire la baremul de corectare de la testele nationale. Premierul a precizat ca a vazut ca existe dispute legate de rezolvarea unui subiect la proba de limba romana.

"Domnule ministru, o sa va rog sa ne informati care este pozitia cea mai rationala si mai corecta si fata de desfasurarea examenelor de Bacalaureat, dar si fata de testele nationale. Am vazut disputa legata de baremul de corectare si o sa va rog sa ne faceti o propunere. Aici nu vorbim de propuneri in favoarea cuiva, ci de propuneri corecte, pentru ca trebuie sa dam dovada de o evaluare corecta a ceea ce se intampla in aceasta perioada", a spus Ponta, la inceputul sedintei de miercuri a Guvernului.

Ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop, a declarat, marti, ca lucrarile la proba de limba romana din cadrul evaluarii nationale sunt corectate in baza baremului deja stabilit, desi unul dintre subiecte a fost "ambiguu" si a generat controverse.

Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, ca Ministerul Educatiei a cerut parerea mai multor specialisti, inclusiv de la Academia Romana, iar "90 la suta" dintre acestia s-ar fi pronuntat in favoarea rezolvarii prevazute in barem.

La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit sa spuna, printre altele, felul propozitiei subordonate (atributiva, predicatica sau subiectiva) din fraza "Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii".

Aceasta cerinta a impartit elevii si parintii in doua tabere, unii sustinand ca raspunsul corect este subiectiva, iar ceilalti, predicativa.

Mai multi parinti s-au adunat, marti dimineata, in fata Ministerului Educatiei, nemultumiti de aceasta cerinta de la proba de limba romana a evaluarii nationale, relateaza Mediafax. Parintii sustineau ca propozitia era subordonata predicativa, si nu subiectiva, cum este trecuta in barem, cerand reanalizarea subiectulul.

Federatia Asociatiilor de Parinti afirma insa ca baremul probei de limba romana a evaluarii nationale a fost corect stabilit si ca nu sustine petitia online cu privire la subiectul care a generat controverse.

×