x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evaziunea fiscală, atentat la siguranţa naţională

Evaziunea fiscală, atentat la siguranţa naţională

de Violeta Fotache    |    07 Mar 2011   •   13:31

Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat astăzi la bilanţul Ministerului Public pe anul trecut că peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate. “În CSAT, în urma unei analize atente s-a stability că evaziunea fiscală a devenit o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale”, a spus preşedintele.

El a mai spus că bătălia cu evaziunea fiscală şi evazioniştii trebuie să continue “tot mai apăsat, tot mai fără menajamente”, oferind şi explicaţia importanţei continuării luptei cu acest fenomen. “Nimic nu slăbeşte mai mult un stat decât diminuarea resurselor financiare la care are dreptul pentru a putea plăti pensii, pentru a putea plăti salarii, funcţionarea instituţiilor. Orice ban furat statului este un atac la siguranţa lui, la siguranţa socială, la siguranţa funcţionării instituţiilor şi, de ce nu, la morală. De aceea vreau să ştiţi că în continuare bătălia pentru diminuarea evaziunii fiscale rămâne o mare priopritate. Nu aş vrea să lansez cifre care să fie discutate, dezbătute, întoarse pe toate părţile exact la nişte televiziuni de evazionişti, dar evaluarea prezentată în CSAT ne-a arătat că peste 30% din resursele ce se cuvin statului sunt evazionate sau suspectate a fi evazionate. Din acest motiv toate instituţiile statului trebuie să continure eforturile pentru diminuarea acestui fenomen”, a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a catalogat acest procent ca fiind unul “care iese din limitele rezonabilului”, arătând că acesta ar trebui să fie de 15%, incluzând micile gospodării, care ies oricum din zona impozitată “nu doar în România, ci în oricare alt stat”. “Marea problemă este în zona comerţului de toate tipurile”, a atras atenţia preşedintele.

Traian Băsescu a recunoscut că activitatea Ministerului Public în anul trecut este cea mai bună de la începutul primului său mandate de preşedinte, dar i-a îndemnat pe procurori să nu considere acest lucru un “triumf” cid oar “un început”. “Iată că bilanţul pentru anul 2010 confirmă o evoluţie pozitivă în bătălia reală cu corupţia, cu crima organizată, cu tot ce înseamnă nerespectarea legii. Vă felicit pe dumneavoastră, dar îi felicit şi pe cei care v-au stat alături - poliţia judiciară, serviciile secrete, care au făcut posibil sprijinul dumneavoastră în acţiunea îndreptată îmăpotriva celor care încalcă legea. Eu n-aş privi bilanţul acestui an ca pe un triumf, ci doar ca pe un început. E anul cu cele mai bune rezultate, de la începerea primului meu mandat, dar l-aş privi ca pe un început. În sfârşit s-a ajuns la stadiul în care instituţiile statului încep să funcţioneze efficient”, a declarat Traian Băsescu la şedinţa de bilanţ a activităţii pe anul 2010 a Ministerului Public.

×