x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evidenţa Populaţiei – lovită de sindromul Mavruber Edit. O poveste uluitoare a fostului şef al Comisiei Naţionale de Informatică

Evidenţa Populaţiei – lovită de sindromul Mavruber Edit. O poveste uluitoare a fostului şef al Comisiei Naţionale de Informatică

02 Aug 2012   •   11:55
Evidenţa Populaţiei – lovită de sindromul Mavruber Edit. O poveste uluitoare a fostului şef al Comisiei Naţionale de Informatică

Fostul sef al Comisiei Nationale de Informatica a Romaniei, inginer Mircea Petrescu, a trimis judecatorilor Augustin Zegrean si Acsinte Gaspar, de la Curtea Constitutionala, o scrisoare in care prezinta un caz relevant pentru haosul care domneste in listele electorale si evidenta populatiei.

Domnilor judecatori Augustin Zegrean si Acsinte Gaspar,

Curtea Constitutionala a Romaniei

Stimati domni judecatori,

Ma numesc Mircea Petrescu, cetatean al Romaniei. De la inceput, imi cer scuze pentru faptul ca va deranjez. Doresc numai sa va infatisez cateva elemente care, poate, vor ajuta in studiul dificilelor probleme cu care va confruntati.

In anii 1993 - 1997 am fost presedinte al Comisiei Nationale de Informatica a Romaniei. Aceasta Comisie era un organism de specialitate al administratiei publice centrale a tarii, subordonat direct Guvernului. In aceasta calitate, am participat direct la dezvoltarea si punerea in lucru a primei forme a Sistemului National Informatic pentru Evidenta Populatiei (SNIEP). Este interesant de reamintit faptul ca numita Comisie a fost infiintata prin Decretul nr. 105/08-02-1990, iar realizarea SNIEP a fost stabilita prin Hotararea de Guvern nr. 548 din 17 mai 1990 (anexa). Asa cum se vede, Comisiei Nationale de Informatica i se atribuia, la acea vreme, un rol deosebit in realizarea sistemului informatic de evidenta a populatiei. Evident, un rol foarte important revenea Ministerului de Interne si organelor sale. Bazele tehnice si functionale ale SNIEP au fost construite la Intreprinderea de calculatoare electronice (fosta ICE FELIX), unde specialistii romani, inclusiv unii apartinand Ministerului de Interne, cu asistenta din strainatate, au inceput realizarea efectiva a bazelor de date corespunzatoare, utilizand informatiile deja existente in sistemul anterior de evidenta. A urmat o perioada in care sistemul s-a dezvoltat destul de repede, in acest proces rolul principal revenind treptat organelor centrale si teritoriale ale Ministerului de Interne, care a preluat o buna parte din specialistii care activasera pana atunci in fostele Centre Teritoriale de Calcul ale Romaniei. Relev eforturile insemnate depuse de participantii la acest proces, atat ale specialistilor in informatica, precum si ale colegilor din organelle Ministerului de Interne. Aceste eforturi au condus la nivelul superior la care se gaseste SNIEP in prezent.

Interventia mea de acum nu are un caracter partizan. Eu caut sa inteleg tot ceea ce ma inconjoara ca cetaten al tarii mele. In plus, ca inginer stiu destul de bine ca sisteme tehnice, inclusiv sisteme de baze de date de amploarea considerabila a SNIEP, nu pot sa fie construite si intretinute fara unele erori. Problema este ca aceste erori sa fie cu adevarat minime, practic neglijabile, mai ales atunci cand prezenta lor poate avea efecte asupra proceselor sociale. In acesata ordine de idei, imi permit sa va retin atentia cu un exemplu, din experienta personala a mea si a familiei mele.

In anul 1995, cand s-au distribuit cupoanele nominative de privatizare, pe adresa familiei mele (Bucuresti, str. Dr. Dimitrie Brandza nr 12, ap. 2), a fost emis un cupon pe numele ,,Mavruber Edit'. Persoana mentionata nu era insa cunoscuta de noi si de nimeni din vecinii din imobilul nostru sau din apropiere. Dupa cum se stie, cupoanele fusesera emise si eliberate folosind informatiile provenind din evidenta populatiei. Intreband colegii din Directia Evidentei Populatiei daca este posibil ca aceasta sa contina persoane inexistente fizic, am primit un raspuns negativ. In aceasta situatie, am rugat colegii de la Intreprinderea de Calculatoare Electronice sa efectueze o verificare. Spre surprinderea mea, mi s-a spus ca, in adevar, la adresa familiei noastre, in apartamentul in care traim, figura persoana Mavruber Edit (dupa mai mult timp, un vecin a gasit o veche carte de imobil din care rezulta ca Mavruber Edit locuise aici pe la inceputul anilor ‘50…). Nu am aflat niciodata ce s-a intamplat ulterior cu ea.

Au trecut anii. Intre timp, Mavruber Edit aparea in listele electorale, primea …felicitari de la primaria sectorului 6 etc. Am incercat in mai multe randuri sa informez primaria, dar fara efecte. In urma cu cativa ani am avut posibilitatea sa prezint situatia chiar la nivelul conducerii Directiei Pentru Evidenta Populatiei, aratand, ca o ultima dovada, o felicitare primita de la primaria de sector pe numele Mavruber Edit. Cu acel prilej, am aflat ca la adresa noastra mai figurau inca doua persoane, care insa decedasera de cativa ani. De aceasta data, demersul meu a avut efect, deoarece ni s-a transmis ca Mavruber Edit fusese scoasa din evidenta. Inteleg bine ca in masura mare disfunctionalitati de acest tip apar ca urmare a lipsei de comunicare, numeroase informatii nefiind transmise la timp (sau ramanand uneori netransmise de loc) catre organismele de evidenta a populatiei, de catre serviciile de stare civila sau de la cele de control al tecerii frontierelor.

Ultima mare surpriza am avut-o in ziua de 29 iulie 2012. Atunci cand ne-am prezentat la Referendumul national, la sectia de votare cu nr. 1195 din Bucuresti, am constatat ca pe lista electorala figura… Mavruber Edit. Imi este jena sa comentez prea mult. Dar ca cetatean al tarii mele ma nelinisteste profund ce se intampla in unele parti ale administratiei publice din Romania.

Regret ca v-am rapit timpul cu un mesaj poate prea lung. As ramane recunoscator daca voi primi un raspuns. Cu respect si cu cele mai bune ganduri,

Prof. Mircea Petrescu.

P.S. Mi-am permis ca pe langa domnul presedinte Zegrean, sa trimit mesajul si domnului judecator Gaspar, in virtutea unei cunostinte mai vechi. Mircea Petrescu.

ANEXA

HOTARARE nr.548 din 1990

privind realizarea sistemului informatic national pentru evidenta populatiei

Act:

Hotarare nr.548 din 17-mai-1990

Emitent:

Guvern

Publicat in:

M.Of. nr.74 din 18-mai-1990

In vigoare:

din 18-mai-1990

Guvernul Romaniei hotaraste:

Art. 1
Se aproba realizarea unui sistem informatic unitar pentru evidenta populatiei in judete si municipiul Bucuresti, conform anexei.
Art. 2
Ministerul Economiei Nationale, Ministerul Finantelor si Comisia Nationala de Informatica vor asigura fondurile necesare realizarii sistemului informatic unitar pentru evidenta populatiei.

PRIM-MINISTRU
PETRE ROMAN

ANEXA 1

1. Ministerul de Interne, prin Inspectoratul general al politiei si inspectoratele de politie judetene si al municipiului Bucuresti, va furniza datele in vederea implementarii pe calculator a evidentei populatiei, precum si pentru tinerea in actualitate a sistemului informatic.
2. Comisia Nationala de Informatica va realiza, prin centrele teritoriale de calcul electronic, banca de date a populatiei in regim de teletransmisie si teleprelucrare a informatiilor, asigurand accesul cadrelor de specialitate din Inspectoratul general al politiei si inspectoratele de politie judetene si al municipiului Bucuresti in vederea exploatarii si actualizarii acestor date.
Pentru activitatea de culegere si codificare, inregistrare pe suport magnetic, validare, corectare si inregistrare in banca de date a evidentei populatiei se acorda Comisiei Nationale de Informatica suma de 80 milioane lei, iar pentru costul formularelor folosite, 2 milioane lei.

×