x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exhumare in cazul Tundrea

Exhumare in cazul Tundrea

04 Noi 2004   •   00:00

OBSERVATOR
REJUDECARE - Curtea de Apel Brasov a dispus o noua expertiza Trupul femeii pentru uciderea careia gorjeanul Marcel Tundrea a facut 12 ani de inchisoare, dar a fost apoi eliberat pe baza probelor ADN va fi exhumat. Cadavrul va fi supus unui nou set de analize.
LIBIU MATEESCU

Click pentru a mari imaginea
ADEVAR. De[i nu se teme s` fie rejudecat pentru un omor pe care sus]ine c` nu l-a comis, Marcel }undrea vrea ca Parchetul Gorj s` nu se mai implice n noua expertiz`
Completul de judecata condus de judecatorul Gheorghe Radu, de la Parchetul Curtii de Apel Brasov, a acceptat solicitarea Parchetului Brasov, de a exhuma trupul Mioarei Gherasie, victima pentru care gorjeanul Marcel Tundrea a facut 12 ani de inchisoare si apoi a fost disculpat.

Un nou test comparativ ADN al cadavrului a fost solicitat si de Comisia Superioara Medico-Legala, autoritatea stiintifica suprema in materie de medicina legala din Romania. Anterior, Tribunalul Brasov respinsese efectuarea unei noi expertize genetice prin exhumarea cadavrului victimei dupa 12 ani, din considerente de "bun simt juridic", dandu-i castig de cauza lui Tundrea.

ACUZATII ANONIME. Parchetul Brasov a depus la dosar si o scrisoare semnata de Vodislav Grigore din localitatea Pojogeni, judetul Gorj. In numele mai multor cetateni din sat, hartia cuprindea doleantele acestora: "Dupa punerea in libertate ne este teama de el (n.r. - de Tundrea), ne ameninta ca ne omoara si nu mai face puscarie pentru ca politia si procuratura nu mai au curajul sa intervina, dupa cum merge procesul lui la Brasov. (...) Se mai discuta in sat ca procurorul Mota si tatal sau au locuit in acelasi bloc in Targu Jiu in apartamente invecinate cu familia condamnatului pana la arestarea din 1992 si ca acest procuror impreuna cu avocata criminalului au sustras de la dosar probele recoltate de Medicina Legala Gorj atunci cand s-a facut autopsia Mioarei Gherasim si au pus in loc altele, pentru a face ca expertiza ADN sa fie in favoarea faptasului". In final, satenii cer mentinerea lui Tundrea in puscarie pentru ca ei sa traiasca linistiti in satul lor.

Seful sectiei penale a Curtii de Apel Brasov, judecatorul Alexandru Vasiliu, a retrimis anonima la Parchet cu urmatoarea nota: "Sesizarile anonime nu constituie acte de procedura si nu pot servi la solutionarea unei cauze". Prin urmare, scrisoarea anonima, semnata totusi de Vodislav, aflat in stare de conflict mai vechi cu Tundrea, a fost respinsa ca proba la dosar.

CONTRAEXPERTIZA. Reprezentantul Parchetului a reluat cererea formulata in fata judecatorilor de la Tribunalul Brasov, semnata de prim-procurorul adjunct Creola Neagu, de a se efectua o noua expertiza medicala. Anchetatorii au cerut exhumarea victimei, pentru a compara ADN-ul cu mostrele de pe tamponul de pe care s-au preluat primele probe ADN. "Solicitam verificarea conditiilor de pastrare a tamponului, daca nu cumva s-au contaminat probele. Atat Comisia Superioara Medico-Legala a solicitat exhumarea victimei si efectuarea unei noi expertize ADN, dar si revizuientul Tundrea a solicitat acest lucru la Tribunalul Brasov. Apararea a fost de acord cu acest lucru la fond", a mai sustinut procurorul de sedinta.

Desi ieri apararea reprezentata de Liliana Clima si Bota Pompiliu au cerut respingerea apelului Parchetului si neefectuarea expertizei genetice prin exhumarea cadavrului victimei, Curtea de Apel Brasov a dat in final castig de cauza Parchetului Brasov si a decis exhumarea urmata de o contraexpertiza genetica. Judecatorul Gheorghe Radu a decis ca "se impune efectuarea unei noi expertize medico-legale avand ca scop determinarea cu precizie a ADN-ului victimei si a eventualului agresor, deci se impune exhumarea". Magistratii au delegat Parchetul Gorj impreuna cu medicul legist de la IML, de fata cu Tundrea si aparatorul sau, sa realizeze exhumarea victimei. "Dorim relatii de la Parchet in legatura cu custodia tamponului de pe care s-au prelevat primele probe ADN, conservarea si transportul acestuia de catre fiecare din organele judiciare si medicale implicate, precum si atestarea semnaturii responsabililor pe toata durata conservarii probelor medico-legale", se mai arata in decizia Curtii de Apel.

RETINERI. Marcel Tundrea sustine ca procurorii de la Parchetul Gorj vor maslui probele si a cerut excluderea procurorilor din Gorj din procedura de exhumare. "N-am incredere in Parchetul din Gorj. Daca dl procuror Diaconescu spune ca sunt vinovat si ca nu-l intereseaza nici o expertiza ADN, ce caut eu in Gorj? Noua exhumare poate schimba situatia. Gasesc ei o metoda sa falsifice probele. Colonelul Ghimis si procurorul Diaconescu au fortat medicul legist sa scrie in raport leziuni inexistente. Daca tot se va efectua exhumarea, vreau sa se transporte tot scheletul la IML, sa nu se inlocuiasca ceva". Aparatorul lui Tundrea si-a exprimat de asemenea rezervele asupra corectitudinii Parchetului Gorj desi a afirmat ca nu exista emotii in legatura cu rezultatul unei noi expertize genetice.

Urmatorul termen de judecata a fost fixat pe 16 februarie 2005, timp in care vor fi facute exhumarea Mioarei Gherase si analiza noilor probe de ADN.
LEGISTUL, PUS PE BARA
Seful Laboratorului de Genetica din cadrul Institutului de Medicina Legala "Mina Minovici", profesorul universitar Dragos Stefanescu, cel care a stabilit ca nici unul dintre profilele ADN recoltate de pe tampoanele victimei Mioara Gherasie nu apartine lui Marcel Tundrea, nu se mai ocupa de identificari de persoane. Desi este primul specialist care a infiintat in Romania un astfel de laborator, conducerea Institutului a hotarat infiintarea unui laborator separat de care sa nu se mai ocupe doctorul Stefanescu. "Nu stiu daca acest caz (n.r. - cazul Tundrea) a generat aceasta masura, stiu insa ca din 1998 de cand a putut fi facuta proba ADN la noi in tara, eu m-am ocupat de acest lucru. Ca urmare a masurilor luate de conducerea INML "Mina Minovici", nu ma voi mai ocupa eu", a declarat prof. Univ. Dragos Stefanescu. (Gabriela Mladin)
×