x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator EXCLUSIV: O olteancă fără experienţă va urca pe Acoperişul lumii alături de Gheorghe Dijmărescu, cel ce a ajuns acolo de nouă ori consecutiv (GALERIE FOTO)

EXCLUSIV: O olteancă fără experienţă va urca pe Acoperişul lumii alături de Gheorghe Dijmărescu, cel ce a ajuns acolo de nouă ori consecutiv (GALERIE FOTO)

de Cristinel C. Popa    |    23 Noi 2013   •   11:43
EXCLUSIV: O olteancă fără experienţă va urca pe Acoperişul lumii alături de Gheorghe Dijmărescu, cel ce a ajuns acolo de nouă ori consecutiv (GALERIE FOTO)

Încercare de cucerire a Everestului. Pare de necrezut însă recordmanul alpinismului românesc, olteanul plecat din ţară în plin comunism, Gheorghe Dijmărescu, va ajuta o româncă ce nu a mai urcat niciodată pe munte să ajungă pe Everest! Am stat de vorbă cu titratul sportiv ce sfidează astfel "comunitatea" mondială a alpiniştilor. Cel ce a urcat pe cel mai înalt vârf al lumii de nouă ori consecutiv va contribui la îndeplinirea acestui proiect inedit.

Românul stabilit de înainte de 1989 în Statele Unite va face echipă cu o olteancă fără experienţă în escaladări pentru a marca o nouă premieră: prima conaţională ce atinge vârful! Dijmărescu vrea să demonstreze astfel că acest munte, ce a devenit astăzi o ţintă relativ uşoară, poate fi bifată chiar şi de un începător în ale drumeţiilor şi alpinismului. "Ce este interesant este că femeia nu este alpinistă, chiar nu a urcat niciun munte, însă sunt convins că, ajutată de logistica adecvată şi un sfat corespunzător, pe lângă o determinare sinceră, va arată că se poate!  Este o fostă prietenă de-a mea de acum 28 de ani din Oltenia, are fizic puternic, niciun fel de experienţă montană, însă acesta nu este un impediment, dacă se va antrena în prealabil cu mine", a spus Gheorghe Dijmărescu care a mai urcat cu femei în Himalaia, inclusiv cu deţinătoarea recordului de tinereţe - sora mai mică a experimentatei alpiniste nepaleze Lakhpa Sherpa - care este şi soţia sa. Alpinistul fugit din ţară în timpul comunismului şi stabilit la Hartford, Connecticut, are încredere în încercarea temerară a româncei, spunând despre ea că are "interes şi determinare" în a stabili acest record. "Poate ştiţi că nicio femeie din România nu a ajuns în vârful acestui munte (Everest), şi cum femeile reprezintă cam 60% din populaţie, ar putea să stârnească un interes deosebit şi să servească ca inspiraţie pentru alte femei ce doresc să se ridice mai sus decât "coada tigăii" - cum râd alpiniarzii români de unele femei ce se avântă pe culmile înalte ale munţilor", a mai spus Dijmărescu. Olteanca locuieşte de nouă ani în Italia, are resurse financiare, însă nu suficiente, de aceea ar avea nevoie şi de sprijinul unor eventuali sponsori. "Poate ceva ajutor de la sponsori ar avea o influenţă pozitivă, întrucât este destul de scump să ajungi acolo, doar oxigenul pentru o persoană costă cam 2500 de dolari", spune Gheorghe Dijmărescu.  

Lui Dijmărescu nu-i mai place Everestul. S-a plictisit să se tot plimbe pe Acoperişul Lumii

"Experimentatul alpinist român se află pe lista onoranta a alpiniştilor cu cele mai multe ascensiuni pe Everest, pe locul trei sau patru, după un alt american şi un englez", spune un admirator al său. Poate de aceea s-a cam plictisit să se tot plimbe pe acoperişul lumii. În ultimul timp, în special, nu-l mai atrage Everestul. "Nu mă mai simt atât de motivat să urc unde am fost deja de nouă ori la rând, pentru că a rămas o provocare pentru mine să ajung din nou pe...cu adevărat dificilul munte K2, unde am lăsat o treabă neterminată. Asta nu înseamnă că am pierdut dragostea pentru acest munte, pentru Everest. Am încercat acum câţiva ani să fac un traseu nou, însă nu am fost finanţaţi corespunzător", mai adaugă Gheorghe Dijmărescu, uşor dezamăgit. Poate de aceea a luat hotărârea să realizeze o premieră pe acest munte atât de căutat şi, spune el, din ce în ce mai accesibil: să urce împreună cu prima româncă care ar putea ajunge pe cea mai înaltă culme a lumii!

×
Subiecte în articol: everest alpinist